Comercializarea laptelui, produselor lactate si a oualor catre producatorii particulari

Comercializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează in baza documentelor de inregistrare sanitară veterinară, eliberate de către Direcţia Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final,  sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele,completate de către medicii veterinari de liberă practică din localităţile de origine. Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, in vitrine destinate acestui scop,în recipiente (tăvi)confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic,ceramică,etc). Brânzeturile trebuiesc  protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata maturării, transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final(exemplu:în recipiente din material plastic,pungi sau saci din plastic incolore,etc).Sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecţionate tradiţional din lemn(putini), cu condiţia că acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilitătii produselor. Comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar,hârtie cerată alimentară,etc), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător. In vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii ,data obţinerii, etc. În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive; -utilizarea de pungi imprimate ; afişarea in momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării a unor informaţii înscrise pe tăblite şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat. Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare la om. Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea  şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli.

COMERCIALIZAREA OUĂLOR SI PRODUSELOR DIN OUĂ DESTINATE CONSUMULUI UMAN

Identificarea şi monitorizarea tuturor producătorilor şi comercianţilor care valorifică ouă pentru consum uman şi a tuturor fermelor producătoare şi a centrelor de ambalare  ouă;  verificarea condiţiilor privind transportul ouălor care trebuie efectuate numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi suspendarea autorizării sanitare veterinare pentru mijloacele de transport care nu mai îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare; – verificarea depozitării şi comercializării ouălor şi interzicerea desfăşurării activităţii în spaţii improvizate în care nu este asigurată temperatura şi starea de igiena corespunzătoare;  interzicerea comercializării ouălor care nu provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu Regulamentul nr. 589/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului nr. 1234/2007 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor. Efectuarea examenului ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari precum şi verificarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de desfacere a acestora în pieţele agroalimentare;  interzicerea comercializării ouălor cu coaja crapată sau lovită, retragerea de la vânzare a acestora şi dirijarea pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora; data valabilitatii minime (ddm) trebuie stabilita la maxim 28 de zile de la ouat; ddm trebuie marcata pe ambalaje in momentul ambalarii, in conformitate cu art. 9 alineatul 2 al Directivei 2000/13/CE. Verificarea concordantei intre codul producatorului marcat pe ou si cel de pe ambalaj; marcarea oualor: codul producatorului este format din codurile si literele prevazute la pct. 2 din Anexa la Directiva 2002/4/CE, acesta trebuie sa fie vizibil cu usurinta si perfect lizibil si sa aiba o inaltime de cel putin 2 mm. Ouale din categoria A trebuie marcate cu codul producatorului. Marcarea oualor cu codul producatorului sa va face la locul de productie sau la primul centru de ambalare la care sunt livrate ouale. In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234/586466. –D.S.V.S.A. BACAU.

Dr, Vlaudiu Floprin Balta, purtător de cuvânt DSVSA Bacau

 

Adauga un comentariu

*