Cimbrul, leac pentru zeci de boli

Cimbrul da gust mancarurilor, insa acest condiment are si calitati medicinale, fiind de ajutor in multe dintre bolile sezonului rece. Afla ce afectiuni poti trata cu remediile din cimbru!cimbru

Printre substantele care confera cimbrului valoare terapeutica se numara uleiul volatil, taninurile, mucilagiile si substantele amare. Exista doua tipuri de cimbru, de cultura si de gradina, ambele avand calitati curative in multe afectiuni des intalnite in aceasta perioada, precum viroza, bronsita sau sinuzita, dar si pentru tulburarile digestive. Remediile pe baza de cimbru ofera protectie cardiaca si au actiune antiinflamatoare, antibacteriana si antivirala. De asemenea, leacurile pe baza de cimbru actioneaza ca tonic nervos, ca antispasmodic si antireumatic.

Mod de administrare

Modul de preparare si cel de administrare al cimbrului depind de boala pentru care este recomandat. Spre exemplu, pentru viroze si bronsite se indica tratamentul cu tinctura de cimbru. In combaterea astmului, uleiul volatil de cimbru da rezultate bune, in timp ce in diaree se administreaza pulberea de cimbru.

1.    PULBEREA se obtine prin macinarea plantei cat mai fin, cu ajutorul rasnitei. Praful se pastreaza in borcane inchise ermetic, in locuri racoroase si la intuneric.

2. ULEIUL VOLATIL, disponibil in magazinele cu produse naturiste, este preparat prin tehnologii specifice de extragere a substantelor active. Uleiul volatil din pulbere se evapora in aproximativ o saptamana, prin urmare este indicat a se folosi in acest interval.

3.    TINCTURA se prepara astfel: intr-un borcan cu 400 de ml de alcool alimentar de 50 de grade se pun 15 linguri de pulbere de cimbru si se amesteca incontinuu. Se lasa totul la macerat timp de 12 zile. Dupa aceasta perioada, se strecoara amestecul, apoi se adauga 10 picaturi de ulei volatil de cimbru. Tinctura se agita bine si se pastreaza in sticlute inchise la culoare. Nu se poate administra mai tarziu de 3 luni.

4.    INFUZIE combinata. Lasa la macerat timp de 10 ore 4 linguri de cimbru in 500 de ml apa. Filtreaza apoi planta si fierbe-o timp de 5 minute in alte 500 ml apa. Lichidul de la prima filtrare se amesteca apoi cu lichidul de la a doua filtrare si se obtine infuzia combinata de cimbru.

Trateaza

Simptomele bronsitelor acute sau cronice, a virozelor respiratorii si tusei pot fi reduse cu tinctura de cimbru, care are efect expectorant. In adaos cu extract de ciubotica-cucului, tratamentul cu tinctura de cimbru are actiune bronhodilatatoare, expectoranta si calmanta. Se recomanda consumul a cate o lingurita din fiecare tinctura, de cate 4-6 ori pe zi, timp de 2 saptamani.

In tratamentul astmului, pneumoniei si infectiilor respiratorii se recomanda administrarea de ulei volatil, cate 2-3 picaturi pe zi, timp de 2 saptamani.

Uleiul are efect antibiotic si bronhodilatator puternic. Faringita si laringita pot fi calmate tot cu ajutorul uleiului de cimbru.

Colitele si enterocolitele pot fi tratate cu ajutorul pulberei de cimbru. Simptomele colonului iritabil (spasmele digestive si balonarea) pot fi reduse prin tratament cu pulbere de cimbru, pentru ca are efect antiinflamator si distruge flora bacteriana de fermentatie. Se ia cate o jumatate de lingurita de pulbere, de 4 ori pe zi.

In tratamentul sinuzitelor, se utilizeaza tot uleiul volatil de cimbru, sub forma de inhalatii. Se pot aplica si comprese pe frunte cu tinctura de cimbru, care se tin timp de cel putin 20 de minute.

Nu este indicat sa utilizati pe cale interna uleiul esential de cimbru, fara acordul medicului. Daca intentionezi sa folosesti extern uleiul esential de cimbru, trebuie sa stii ca acesta poate irita pielea. Indiferent sub ce forma, cimbrul de cultura este contraindicat femeilor insarcinate.

Adauga un comentariu

*