Vitaminele din grupul B sunt esentiale pentru sanatatea noastra deoarece stimuleaza functiile cerebrale, precum si capacitatea de invatare, si ne creeaza o stare de bine, de fericire.
Vitaminele din grupul B sunt urmatoarele: B1, B2, B3, B5, B6, B7 (vitamina H), B9 (acidul folic sau vitamina M) si B12. Cercetatorii au descoperit faptul ca acidul folic si vitaminele B6 si B12 sunt vitale pentru o sanatate de fier, niveluri scazute in corp ale acestor substante pot duce la depresie si chiar la boli cerebrale.
Vitamina B6
Dintre vitaminele din grupul B, cea mai importanta pentru starea noastra de bine este vitamina B6, ea fiind responsabila pentru producerea de serotonina, cunoscuta si sub denumirea de hormonul fericirii, in creier.
Un nivel scazut de vitamina B6 in corp poate fi recunoscut prin mai multe simptome, dintre care amintim depresia, nervozitatea, acneea, dermatite, insomnie sau probleme legate de somn, oboseala accentuata, ameteala, retentie de apa, precum si aparitia de carcei.
Totusi, exista anume persoane care au un risc mai ridicat de a avea niveluri scazute ale vitaminei B6: cei care consuma mult alcool, femeile care iau pastile contraceptive, diabeticii, persoanele in varsta, femeile gravide sau care alapteaza, bolnavi de tiroida sau care sufera de probleme ale rinichilor, precum si cei care iau medicamente care impiedica absorbtia acestei vitamine.
Pentru a evita simptomele generate de lipsa de B6 din corp, medicii ne recomanda sa consumam alimente bogate in aceasta vitamina. Cele mai bune alimente sunt pasta de drojdie, alunele de padure, bananele, ficatul de miel, carnea de pui, galbenusurile de ou si cartofii.
Vitamina B9 (acid folic)
Acidul folic ne ajuta sa ne concentram, sa fim fericiti si ne imbunatateste memoria. Exista cateva simptome care indica lipsa de acid folic in corp: depresie, anxietate, diaree, memorie slaba, buze crapate, eczeme, lipsa poftei de mancare, dureri de stomac, precum si o piele mai alba.
Totusi, sursele de acid folic din alimente sunt la indemana oricui, aceasta vitamina putand fi regasita in varza, ficatul de miel, spanac, mazare si alte legume cu frunze verzi, alune si galbenusul de ou.
Vitamina B12
Vitamina B12 este esentiala pentru sanatatea creierului nostru, o lipsa a acesteia in organism putand duce la aparitia unor simptome similare cu cele ale Alzheimerului sau ale unui accident cerebral vascular minor. In unele cazuri, consumarea unor suplimente de vitamina B12 alaturi o alimentatie sanatoasa poate reduce aceste simptome.
Simptomele unei lipse de vitamina B12 sunt destul de severe si trag semne de alarma importante: dementa, pierderi de memorie, gandire inceata, oboseala cronica, slabiciune, durere a muschilor, constipatie, dureri de stomac, o limba umflata si dureroasa, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare.
Alimentele care contin un nivel ridicat de vitamina B12 sunt stridiile, galbenusul de ou, orice tip de peste si ficatul de miel.
Drept concluzie, vitaminele B6, B9 si B12 sunt absolut esentiale pentru a ne mentine sanatosi si pentru a fi fericiti, iar consumarea de alimente care contin aceste suplimente ne pot face viata mult mai buna.
Sursa: rtv.net