Orice adult poate suferi de o boala cronica de rinichi, de aceea ar trebui sa ati grija si sa incercti pe cat posibil sa va protejati. Statisticile sunt ingrijoratoare, ele demonstrand ca o persoana din 10 sufera de afectiune cronica de rinichi, iar acest lucru ar trebui sa ne indemne sa acordam o atentie speciala acestui organ indispensabil vietii.
Rolul rinichilor in organism
Orice om se naste cu doi rinichi (exceptie fac anomaliile genetice), de aceea este denumit si organul pereche. Acestia au forma de boabe de fasole aplatizate, insa de dimensiuni mult mai mari, fiecare cantarind aproximativ 150g. Rinichii se situeaza de-o parte si de alta a coloanei vertebrale, sub torace, in spatele abdomenului, in aproprierea organelor abdominale.
Rinichii poseda mai multe functii deosebit de importante pentru organism, printre acestea se numara: curatarea organismului de toxine si fabricaarea unor hormoni. Rinichii primesc sange prin intermediul arterelor renale, il trec printr-o serie de tuburi denumite tuburi renale unde este curatat de substante inutile si daunatoare, produse de organism sau preluate din exterior, dupa care sangele se intoarce la circulatia generala prin venele renale.
Prin intermediul acestui proces, elementele bune sunt transmise in organism prin intermediul circulatiei sangvine, iar cele toxice sunt eliminate prin urina. Practic, lichidul in exces (apa in general) si substantele filtrate sunt eliminate de rinichi sub forma de urina.
Va prezentam cateva metode de pervenire a bolilor de rinichi
Bea apa in cantitate suficienta pentru organism, in jur de 1,5 l de-a lungul intregii zile. Apa are proprietatea de a dilua urina, prevenind concentratia de toxine, minerale si saruri, care se pot transforma in pietre sau pot facilita aparitia infectiilor.
Nu manca prea sarat, deoarece excesul de sare favorizeaza instalarea hipertensiunii, un factor de risc important pentru bolile renale.
Mananca echilibrat si fa exercitii fizice pentru a preveni obezitatea deoarece aceasta este adesea asociata cu diabetul si implicit cu bolile renale.
Evita automedicatia, deoarece anumite medicamente administrate pe o perioada mai mare de timp pot fi nocive pentru rinichi: anti-inflamatoarele nesteroidiene, anumite analgezice, medicamente imunosupresoare etc.
Atentie mare la diuretice. Abuzul de diuretice poate duce la aparitia unui blocaj si ulterior la deces.
Renunta la fumat. In cazul in care fumezi, trebuie sa stii ca tutunul accelereaza evolutia bolilor renale.
Evita regimurile hiperproteice deoarece obosesc rinichii. Lipsa lichidelor din corp poate favoriza aparitia pietrelor la rinichi.
Controleaza-ti regulat tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala foarte ridicata poate dezvalui o problema renala sau poate duce ulterior la aparitia uneia.
Iata cum puteti sa va reglati problemele rinichilor prin cateva medode naturale:
Busuiocul calmeaza durerile de rinichi
Ceaiul de busuioc, fie cald sau rece, indulcit cu miere si consumat pe tot parcursul zilei te va scapa de durerile care pot deveni insuportabile.
Ceaiul de mesteacan dizolva pietrele
Ceaiul de mesteacan se bea intr-o concentratie mai mare, avand rolul de a dizolva pietrele. Gustul poate fi neplacut insa il puteti indulci cu miere. Se consuma dimineata, inainte de masa.
Lactatele previn calculii renali
Alimentele care contin calciu sunt recomandate pentru a evita formarea calculilor, studiile recente aratand ca limitarea drastica a calciului ingerat creste riscul formarii pietrelor la rinichi.