Cateva retete delicioase cu ciocolata

Supranumita „mancare pentru zei” de catre azteci si „aur negru” de catre europeni, ciocolata reprezinta pentru noi un singur lucru: rasfatul suprem. 

De la cheesecake-uri, negreseMousse-de-ciocolata, moelleux au chocolat, fondue sau sufleuri, ciocolata este sarbatorita in fiecare bucatarie internationala cu macar o reteta specifica. Iar asta pe buna dreptate.

Mousse cu ciocolata si sirop de artar

Ingrediente: 1/2 lingurita sare, 2 linguri sirop de artar, 60g ciocolata cu lapte tocata marunt, 120ml lapte, 2 oua
Metoda de preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri, dupa se incalzeste laptele la foc mediu pana ce acesta fierbe.

Adauga ciocolata, siropul de artar si sarea si amesteca pana cand ciocolata se topeste.

Adauga galbenusurile in acest amestec cald si pune inapoi pe foc, amestecand continuu pana cand lichidul se ingroasa.

Ia de pe foc si strecoara crema printr-o sita deasa.

Bate albusurile spuma si incorporeaza-le treptat in crema. Imparte mousse-ul in 4 pahare sau cani si pune-l la frigider cel putin 4 ore pana cand se intareste.

cheesecake ciocolataCheesecake cu ciocolata

Ingrediente: 75g ciocolata neagra (70%), 30g glucoza lichida, 185ml apa, 3 oua, 1 lingurita amidon cernut, coaja de la 1 portocala, 3 linguri smantana, 500g crema de branza, 10g cacao,150g faina , 295g zahar, 195g unt

Metoda de preparare:

Incinge cuptorul la 180C si unge o forma rotunda cu pereti detasabili cu diametrul 26cm.

Amesteca 125g unt cu 40g zahar, cacaua si faina si pune acest aluat la baza tavii in strat uniform. Coace-l la cuptor timp de 40 de minute si lasa-l sa se raceasca in tava.

Pentru umplutura de cheesecake coboara temperatura cuptorului la 160C si aseaza o tava plina cu apa fiarta pe gratarul cuptorului pozitionat in partea de jos. Mai aseaza un gratar in cuptor pe pozitia din mijloc.

Bate cu mixerul crema de branza cu 70g unt, smantana, 125g zahar, coaja de portocala si amidonul. Adauga galbenusurile, pe rand. Apoi albusurile batute spuma.

Toarna aluatul peste blatul copt si inveleste tava in folie de aluminiu. Pune-o pe raftul din mijloc al cuptorului. Coace cheesecake-ul timp de o ora si jumatate.

Cand s-a scurs timpul, opreste caldura si deschide putin usa cuptorului. Lasa prajitura sa se raceasca asa timp de 30 de minute, apoi scoate prajitura pe un gratar sa e raceasca. Tine-o in frigider cateva ore inainte de servire.

Pentru toppingul de ciocolata incalzeste apa intr-o craticioara , adauga 25g zahar si, amestecand continuu, lasa apa sa dea in clocot. Adauga glucoza lichida si restul de 105g zahar. Pune din nou pe foc si lasa-o sa dea in clocot. Opreste focul si adauga ciocolata rupta in bucati, amestecand sa se topeasca.

Lasa toppingul sa se raceasca 5 minute apoi toarna-l peste cheesecake-ul racit. Pune la frigider sa se intareasca.

Tarta cu ciocolata si zmeuraTarta cu ciocolata si zmeura

Ingrediente: 60g unt taiat cubulete, 20ml sirop de zahar, 200g ciocolata neagra, tocata marunt, 200ml frisca lichida, 10 frunze menta taiate subtire, 150g zmeura taiata in jumatati, aluat de tarta
Metoda de preparare

Pregateste un aluat de tarta din: 335g faina, 100g unt moale, 130g zahar fin, un praf sare, 2 oua.

Amesteca faina cu untul taiat cubulete, zaharul si sarea. Cel mai bine realizezi aceasta operatiune cu mana si framanti pana cand aluatul are aspectul unui pesmet grunjos. Fa o gaura in centrul lui si adauga ouale. Incorporeaza-le incet in aluat pana cand acesta incepe sa se lege si sa poti sa il framanti putin. Formeaza din el un disc, inveleste-l in folie alimentara si tine-l la rece 1-2 ore inainte sa il folosesti.

Incinge cuptorul la 190C. Unge cu unt o tava de tarta cu diametrul de 20cm.

Intinde aluatul pe masa de lucru, astfel incat sa obtii un disc mai mare decat diametrul tavii. Aseaza-l in tava, acopera cu folie alimentara si mai pune-l la frigider 20 de minute. Coace-l in orb timp de 20 de minute, apoi redu temperatura cuptorului la 170C si mai lasa aluatul la copt inca 5 minute. Scoate tava pe un gratar si lasa baza de tarta sa se raceasca.

Amesteca zmeura cu frunzele de menta si aseaza-le pe baza crustei de tarta racite.

Pune frisca lichida intr-o oala la fiert, la foc mediu, si lasa-o sa dea in clocot. Opreste focul si adauga ciocolata si siropul dulce si amesteca pana cand acestea se dizolva. Incorporeaza untul bucatica cu bucatica. Toarna amestecul de ciocolata in tarta, peste zmeura.

Lasa sa se raceasca si apoi mai pune tarta la frigider cel putin 2 ore inainte de servire.

Ca sa o tai umezeste lama cutitului in apa fierbinte si sterge-o dupa fiecare felie.

Moelleux au chocolatMoelleux au chocola

Ingrediente: 55g faina , 6 oua, 100g zahar, 200g unt, 200g ciocolata neagra

Metoda de preparare:

Se topeste ciocolata cu untul la bain-marie, dupa care se omogenizeaza. Separat se amesteca restul de ingrediente care vor fi in final incorporate in amestecul de ciocolata cu unt. Se toarna in forme unse cu unt (exceptand cazul in care formele sunt din silicon) care apoi introduc in cuptorul incins in prealabil la 200°C, timp de 6 minute.

Sosul coulis de fructe de padure

Ingrediente: 300 g fructe de padure (se poate opta si pentru cele congelate), 150 g zahar, 75 ml coniac, ½  lingurita rasa de piper rosu macinat.

Se adauga zaharul si coniacul peste fructele de padure si se lasa la macerat timp de o ora. Compozitia rezultata se da prin blender, se strecoara printr-o sita fina, dupa care sosul obtinut se pune la fiert la foc mic. Se adauga piperul rosu si se lasa sa scada pana ce acesta are consistenta unui gem.

Totul se serveste cu inghetata de vanilie peste care se presara un strat foarte fin de sare neagra vulcanica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANegresa cu migdale si merisoare

Ingrediente: 50g fulgi de migdale, 40g merisoare uscate tocate marunt, 70g faina ,  150g zahar, 3 oua,  75g unt,  200g ciocolata neagra
Metoda de preparare:

Incinge cuptorul la 180C/170C (daca ai cuptor cu ventilatie). Tapeteaza cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 24cm.

Topeste untul, ciocolata rupta in bucati si zaharul intr-o oala pe foc mic, amestecand din cand in cand. Lasa-le deoparte sa se raceasca

Amesteca in ciocolata topita galbenusurile de ou. Apoi adauga merisoarele tocate, fulgii de migdale si faina.

Bate albusurile spuma si incorporeaza-le treptat si complet in amestecul de ciocolata.

Toarna aluatul in tava pregatita si coace la cuptor timp de 30-35 de minute pana se rumeneste si formeaza o crusta crocanta. (miezul va fi moale, sfaramicios si umed)

Lasa prajitura sa se raceasca in tava inainte sa o scoti. Pudreaza cu zahar farin si decoreaza daca vrei cu ciocolata alba topita.

Adauga un comentariu

*