Ingrediente care schimba gustul mancarii

otet balsamicSunt niste lucruri simple si le avem la indemana noastra oricand, asa ca ar trebui sa le folosim mai des in bucatele pregatite de noi. Acestea au un efect extraordinar atat asupra gustului mancarii, cat si asupra sanatatii noastre.

Otetul balsamic
Slab in calorii, fara sare sau grasimi, otetul balsamic este delicios pentru o multime de preparate, de la salate la fripturi. Investeste intr-unul de calitate si foloseste-l in fiecare zi. Ajuta la slabit, faciliteaza digestia, are proprietati anti colesterol, anti imbatranire si relgeaza tensiunea.

mustarMustar
Este un condiment de 5 stele: culoarea galbena vine de la turmeric, unul din cele mai puternice alimente anti-cancer.  In plus, gustul sau usor dulce se potriveste de minune cu preparatele din carne. Insa trebuie, si de aceasta data, sa ai mare grija de care cumperi: exista sortimente pe piata care contin maioneza, miere si alti aditivi, care nu-i dau valoare nutritionala. Exista mai multe soiuri de mustar: negru (cunoscut si ca mustarul olandez, folosit ca pasta), mustarul maro (de la care se folosesc si boabele, in acelasi mod ca si la mustarul alb).

scortisoaraScortisoara
Presar-o in cafea, in fulgii de ovaz de la micul dejun, in iaurt sau in clatite. Adauga putina scortisoara chiar si in piureul de cartofi. Scortisoara este un condiment care-ti face viata mai buna. Scortisoara macinată, sub forma de baton sau ca ulei esential, stimuleaza memoria, incetineste caderea parului si ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus. Fiind unul din alimentele cele mai bogate in antioxidanti ne mentine tineretea si combate stresul.

ulei-de-maslineUlei de masline
Foloseste-l pentru a da textura si aroma bucatelor gatite de tine, dar si pentru beneficiile sale asupra sanatatii.  Studiile au demonstrat in nenumarate randuri ca uleiul de masline hraneste celulele creierului si iti imbunatateste memoria. Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.

HreanHrean
Nu este un condiment pe gustul tuturor, dar presarat pe sandvisuri, in sosuri si in iaurt da o aroma intensa. Iar partea cea mai buna este ca imbunatateste capacitatea corpului de a se detoxifia si incetineste dezvoltarea tumorilor. In radacina hreanului se gaseste multa vitamina C, necesara sistemului circulator si imunitar, dar si minerale foarte importante, precum fierul, potasiul, calciul si magneziul.

Mirosul intepator si gustul iute, de foc, al hreanului se datoreaza unor compusi chimici, unii dintre ei numiti glucozinolati care s-au dovedit foarte bataiosi in lupta cu bacteriile daunatoare, adesea fiind chiar mai eficienti decat antibioticele de sinteza.

Adauga un comentariu

*