Incearca diverse experiente culinare

Calatorind avem diverse experiente culinare, iar cu siguranta v-ati intalnit cu multe retete gustoase. Nu stim daca le-ai incercat sau nu, dar iti propunem sa te pui pe gatit si sa le savurezi cu incredere.

Aligot1. Aligot, Franta

Cu totii stim cum se prepara piureul, insa iti propunem sa inveti sa gatesti un piure legendar, aligot.Aligot isi are originea in regiunea L’Aubrac din Franta iar ingredientele principale sunt cartofii si o branza speciala, Tomme de Laguiole sau Tomme d’Auvergne, acestora adaugandu-se usturoi, smantana si unt. Imaginati-va un piure in care cantitatea de branza are jumatate din cantitatea pe care o au cartofii. In loc de Tomme, se pot folosi alte tipuri de branza precum mozzarella, cantal, cheddar. De obicei aligot se serveste alaturi de carnati sau friptura.

Ingrediente: 1 kg cartofi, 400 gr branza tomme (o puteti inlocui cu branza cheddar/mozzarella/cantal),1-2 catei de usturoi, 100 gr unt, smantana, sare si piper.

Se curata si se zdrobeste usturoiul. Cartofii se curata, se spala si se fierb in apa. Se taie in felii subtiri branza. Cand cartofii sunt gata se prepara ca pentru piure. Se adauga untul, apoi smantana. Se amesteca bine apoi se adauga usturoiul, sarea si piperul. Se pune amestecul pe aragaz la foc mic si se adauga treptat branza feliata, amestecand din cand in cand in aceeasi directie si uneori de jos in sus. Aligot este gata cand capata o consistenta oarecum fluida, asemanatoare branzei fondue.

gulas2.Gulas

Devenita mancare traditionala in Ungaria, gulasul este o supa sau tocana ce are la baza carnea de vita, paprika, ardei si ceapa. Exista insa numeroase variante de gulas, ce au printre ingrediente si cartofi, rosii, chimen, usturoi, in care vita este inlocuita cu porc etc. Cuvantul gulas provine din ungurescul gulyás , insemnand pastor, cioban. Cunoscuti pentru vitele lor, ciobanii maghiari plecau cu turmele in locuri indepartate, pentru a vinde animalele. La lasarea serii, pentru a-si potoli foamea, faceau focul si sacrificau vitele cele mai slabe. Carnea de vita era pusa intr-un ceaun alaturi de ceapa, ardei, paprika si apa, si lasata sa fiarba cateva ore. Se spune ca reteta dateaza de la sfarsitul secolului IX, gulasul a ramas insa mult timp consumat doar de oamenii de la tara, ajungand la masa orasenilor abia spre sfarsitul secolului XIX. Restaurantele au inceput sa includa si ele mancarea in meniu, gulasul devenind astfel extrem de popular in randul turistilor. In prezent deliciosul preparat a depasit granitele Ungariei, fiind consumat si in Romania, Austria, Cehia, Germania, Slovacia, Ucraina, Rusia, chiar si in unele regiuni din Italia.

Ingrediente: 600 gr carne de vita taiata in cubulete, 2 linguri de ulei sau untura, 2 cepe medii tocate, 2 catei de usturoi, 1-2 morcovi taiati cubulete, 1 pastarnac taiat cubulete, 1-2 frunze de telina, 2 rosii medii curatate de coaja si taiate sau o lingura pasta de rosii, 2 ardei verzi taiati felii subtiri, 2-3 cartofi medii taiati cubulete, 1 lingura pudra de paprika, 1 lingurita seminte de chimen macinate, 1 frunza de dafin, sare si piper.

Se pune uleiul sau untura intr-o oala la incalzit, se adauga ceapa si se lasa sa fiarba inabusit pana devine aurie. Se presara paprika si se amesteca bine pentru a nu se lipi. Se adauga bucatile de carne de vita si se soteaza pana ce capata o culoare maroniu-aurie. Se adauga usturoiul, chimenul, sarea, piperul, foaia de dafin, se adauga apa cat sa acopere continutul si se lasa sa fiarba la foc mic.

Cand carnea e pe jumatate fiarta (aproximativ 1,5 ore) se adauga bucatile de morcovi, pastarnacul, cartofii, frunzele de telina si sare daca este cazul. Se adauga 2-3 cesti de apa. Cand mancarea este aproape gata se adauga rosiile si ardeii. Se lasa la foc mic cateva minute.

hummus3. Hummus

Preparatul isi are originile in limba araba, unde hummus inseamna naut, iar numele complet este ḥummuṣ bi ṭaḥīna (hummus cu tahini). Aceasta mancare este consumata in Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Turcia, Maroc. Desi nautul este un ingredient folosit de mii de ani in aceste regiuni, in special fiert, in mancaruri asemanatoare tocanei, nu se stie cine si cand a inventat hummus-ul, sfaramand boabele de naut, pentru a da consistenta unui piure. In unele carti de bucate, scrise acum cateva secole, circula legenda conform careia prima data hummus-ul a fost preparat in sec. XII, pentru sultanul Egiptului si Siriei, Saladin. Cea mai veche reteta dateaza din secolul XIII, si a fost gasita intr-o carte de bucate din Egipt.

Ingrediente: 250 gr naut, 2 catei de usturoi taiati fin, 2-3 linguri ulei, 1 lingurita sare, zeama de la o lamaie, 3 linguri tahini (pasta de susan) si putina boia dulce.

Boabele de naut se lasa la inmuiat peste noapte, apoi se fierb in apa 1-1,5h. Daca aveti rabdare puteti curata boabele dupa ce s-au fiert (o metoda mai rapida ar fi sa frecati boabele in palma). Se pastreaza o cana din apa in care a fiert nautul. Se pun in blender nautul, tahini, usturoiul, zeama de lamaie. Se adauga uleiul si apa atat cat sa se obtina o crema fina. Se adauga sarea si se amesteca bine. In functie de gusturi, mai puteti adauga tahini, usturoi sau zeama de lamaie. Se toarna compozitia intr-un bol, se niveleaza astfel incat sa se formeze un sant de forma unui cerc, in care se varsa putin ulei de masline. Se presara deasupra hummus-ului boia dulce.

Adauga un comentariu

*