Telina era cunoscuta inca de pe vremea Greciei antice si considerata foarte eficienta. Telina este intrebuintata atat in medicina, cat si in bucatarie, fiind un foarte eficient diuretic si detoxifian, dar si pentru gurtul desavarsit care il da unor preparate culinare.
Valoarea ei se afla in radacina dar si frunzele pot fi folosite. Telina contine numeroase proprietati medicale si o gama larga de vitamine cum ar fi, vitamina K,A,B,C, dar si minerale precum potasiu , zinc, calciu, fosfor și magneziu. Telina favorizeaza digestia, provoaca eliminarea gazelor intestinale, elimina toxinele din organism, creste cantitatea de urina eliminata, stimuleaza secretia glandelor mamare, favorizeaza slabirea si scade tensiunea arteriala.
Datorita proprietatilor sale depurative si diuretice, telina poate fi consumata in curele de slabire, inlesnind procesul de eliminare a toxinelor din organism si ajutand la digestie.
Radacina acestei legume este o adevarata colectie de substante cu efecte vindecatoare. Trebuie stiut, insa, ca ele se gasesc preponderent in coaja telinei, pe care de obicei gospodinele o curata si apoi o arunca, nefiind consumata. Or, ea contine cele mai multe substante antibiotice si antifungice din planta.
Bogate in vitamina C, frunzele de telina pot fi folosite cu succes si extern in cazul degeraturilor sau al plagilor, accelerand ritmul de cicatrizare a pielii.
O alta proprietate a telinei consta in faptul ca aceasta combate infertilitatea la femei si le ajuta sa depaseasca mai usor tulburarile provocate de menopauza. Tot datorita capacitatii de reglare hormonala, telina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diferite de acnee sau dermatoze alergice.
Sodiul organic din telina este esential pentru organism, putand fi consumat chiar si de persoanele sensibile la sare. Spre deosebire de cele mai multe alimente care, in timp ce sunt gatite isi pierd nutrientii, compusii din telina rezista si la temperaturile inalte.
Consumul de telina este benefic pentru scaderea tensiunii arteriale.
Ultimele cercetari au demonstrat faptul ca telina ar putea fi eficienta si in combaterea mai multor forme de cancer.