Cum ne afecteaza depresia sanatatea

Depresia este rezultatul unei interactiuni de factori sociali, psihologici si biologici, la care se adauga factori economici, dezastre naturale, conflicte. Chiar si cauza este un amalgam al acestor factori. Starea de depresie poate fi legata de o serie de cauze fizice cum ar fi o alimentatie saracacioasa, lipsa exercitiilor fizice sau unele boli, cum ar fi gripa.depesia

Depresia sau episodul depresiv reprezinta o combinatie de mai multe simptome emotionale, fizice, comportamentale si cognitive.

Elementul principal este dispozitia depresiva, trista, aparent fara motiv, prezenta in cea mai mare parte a timpului. La copii si adolescenti, aceasta stare poate fi mai degraba de iritabilitate decat de tristete. Persoana care sufera de depresie se simte trista, disperata, descurajata, lipsita de putere.

Boli cardiovasculare

Studii recente arata ca inima persoanelor depresive este supusa unei inflamatii cronice. In timp, aceasta poate duce la tulburari de ritm si la afectiuni coronariene. Boala afecteaza sistemul cardiovascular atat in cazul persoanelor sanatoase, cat si al bolnavilor cardiaci cronici. Formele severe de depresie cresc riscul de moarte cardiaca subita.

Problemele de somn

Acestea pot fi un simptom al depresiei. A adormi rapid sau din contra, a ramane treji atunci cand ar trebui sa dormim sunt probleme comune la oamenii care sufera de depresie.

Osteoporoza

Depresia creste semnificativ riscul de pierdere a densitatii osoase, ceea ce duce in timp la osteoporoza. Evaluarea periodica a densitatii osoase si administrarea unui tratament profilactic, cu vitamina D, sunt o necesitate.

Diabet zaharat

Diabetul poate aparea in cazul persoanelor in varsta care sufera de depresie. Studiile au aratat ca nivelul crescut de cortizol, hormon de stres care se gaseste in cantitati mai mari in organismul persoanelor depresive, scade sensibilitatea organismului la insulina. Astfel, persoanele afectate de depresie pot inregistra cresteri in greutate si, in timp, sunt expuse riscului de diabet zaharat.

Durerile de cap

Oamenii care sufera de depresie se plang adesea de dureri de cap cronice. Un studiu recent a demonstrat ca oamenii cu depresie majora sunt de trei ori mai predisupsi catre migrene, iar oamenii care sufera de migrene sunt de cinci ori mai predisupsi catre a dezvolta o depresie.

Boala Parkinson

Specialistii au observant ca, in cazul depresiilor, neuronii se deterioreaza, iar nivelul de dopamina scade. Aceste modificari sunt asociate cu aparitia Parkinsonului.

Durerile musculare si durerile de spate

Durerea si depresia sunt strans conectate. Atunci cand traim cu o durere mare, creste si riscul depresiei. Iar depresia poate conduce la durere deoarece ambele conditii deloc favorabile trimit creierului anumite mesaje care il determina sa reactioneze astfel. De fapt, oamenii care sufera de depresie sunt de trei ori mai predispusi sa dezvolte dureri cronice.

Durerile cronice de spate sunt un alt factor al depresiei la fel cum depresia poate creste riscul unei persoane de a dezvolta dureri ale spatelui. Oamenii care sunt deprimati sunt predispusi sa dezvolte de patru ori mai multe dureri de spate.

 

Adauga un comentariu

*