Sunt deserturi care te fac sa te lingi pe buze si care, chiar daca par complicate, le poti face cu usurinta acasa. Trebuie doar sa respecti intocmai metoda de preparare.
Tiramisu
Separa albusurile de galbenusuri;
Bate galbenusurile cu zaharul;
Amesteca branza mascarpone cu galbenusurile;
Incorporeaza albusurile spuma in crema de mascarpone;
Amesteca vinul Marsala cu cafeaua;
Inmoaie piscoturile in amestecul de vin cu cafea si aranjeaza-le pe un platou;
Alterneaza straturile de crema de Mascarpone cu straturile de piscoturi. Deasupra, mai pune un strat de crema de mascarpone.
Presara cacao deasupra si pune totul la frigider;
Serveste la o temperatura de 6 – 8 °C.
Cheesecake-ul a intrat in vocabularul iubitorilor de dulciuri de ani buni, insa putini se incumeta sa il prepare acasa. Este un desert care are nevoie de multa rabdare si atentie pentru detalii ca sa fie perfect la final. Dintre sutele de retete de cheesecake pe care le poti gasi pe internet, in carti de bucate sau pe bloguri, pe aceasta trebuie sa o incerci. Secretul ei? Nu necesita copt, asadar nu exista riscul sa o strici si o arzi prea tare. In plus, e la fel de pufoasa si cremoasa ca un cheesecake clasic, dar dureaza de doua ori mai putin sa o pregatesti.
Pentru blatul de biscuiti: 100g biscuiti digestivi zdrobiti; 2 linguri zahar; 85g unt nesarat, topit.
Pentru umplutura: 220g crema de branza la temperatura camerei; 50g zahar; 1 lingurita extract de vanilie; 240ml frisca lichida (peste 30% grasime).
Topping: 600g dulceata de fructe (capsune, cirese sau fructe de padure).
Mod de preparare:
Amesteca intr-un bol biscuitii zdrobiti, zaharul si untul topit. Intinde acest amestec pe baza unei tavi rotunde cu pereti detasabili cu diametrul de 20-24cm. Ai grija sa ridici si 1cm de blat si pe peretii tavii. Acopera cu o folie alimentara si pune tava la frigider cat pregatesti umplutura.
Bate crema de branza cu zaharul cu un mixer pana cand devine pufoasa. Adauga extractul de vanilie. Intr-un bol separat bate frisca lichida pana se intareste, apoi incorporeaz-o treptat in crema de branza. Toarna tot amestecul peste blatul de biscuiti si niveleaza. Pune din nou tava la frigider timp de o ora si apoi la congelator timp de cateva ore sau peste noapte.
Inainte de servire toarna deasupra dulceata de fructe.
Un desert divin, matasos si crocant in acelasi timp. Un desert clasic si pretentios pentru a carui perfectiune merita sa lucrezi cu atentie. Pe scurt: la crème de la crème. Cu toate acestea, crema de zahar ars este un desert usor de facut. Este doar un amestec de frisca lichida si aroma de vanilie, galbenusuri de ou si zahar, cu putin zahar caramelizat deasupra. Diferenta, insa, intre un crème brûlée reusit si unul ratat este textura. Daca s-a taiat, adica daca galbenusurile s-au inchegat prea repede, adio textura matasoasa si fina. Incearca reteta noastra:
Incinge cuptorul la 160C si aseaza 6 forme rotunde de sufleu intr-o tava de copt. Amesteca laptele cu frisca lichida intr-o oala si lasa-le pe foc pana dau intr-un clocot. Da-le deoparte.
Bate cu telul ouale intregi, galbenusurile extra, zaharul, un praf de sare si extractul de vanilie intr-un bol. Toarna usor amestecul cu ou peste lapte si nu uita sa bati cu telul continuu. Strecoara tot amestecul printr-o sita deasa si apoi toarna in cantitati egale in formele rotunde pregatite.
In jurul lor, inainte sa pui tava in cuptor, toarna apa fierbinte suficienta cat sa ajunga la jumatatea formelor. Pune tava cu forme in cuptor si coace timp de 30-40 de minute pana cand la suprafata se formeaza o crusta.Creme Brulee esta gata daca atunci cand infigi la mijlocul formei un cutit acesta va iesi curat. Lasa-le sa se raceasca la temperatura camerei, apoi acopera-le cu folie alimentara de plastic si pune-le la frigider.
Daca vrei sa faci toppingul delicios cu zahar caramelizat de deasupra, iti trebuie o lampa speciala de bucatarie cu gaz sau un cuptor cu grill, la care sa poti seta temperatura sau caldura numai in partea superioara. Astfel, vei putea pune zaharul deasupra fomelor cu creme brulee rece si sa le dai la cuptor cateva minute pana cand zaharul se caramelizeaza.