Una dintre plantele cu cele mai puternice proprietati terapeutice este Calendula officinalis, Filimica sau galbenele. Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc.
Galbenelele sunt utilizate in medicina naturista din timpuri stravechi fiind folosite toate componentele acestei plante, insa cele care contin cea mai mare putere terapeutica sunt florile acesteia. In general, florile sunt mici de un galben pur, deschis, insa in functie de zona unde cresc se pot incrucisa cu alte plante ajungand ca florile acestora sa varieze in culoare pana la un galben-portocaliu.
Galbenelele se pot utiliza sub forma de infuzie, decoct, ceaiuri, comprese, spalaturi, masti si produse cosmetice. In functie de afectiunea care se doreste a fi tratata, galbenelele pot fi utilizate pentru tratament local (creme, comprese, masti, spalaturi) sau pentru tratamente sistemice (decoct, infuzie, ceai).
Dintre cele mai importante beneficii ale galbenelelor amintim:
Cresc capacitatea de lupta a organismului impotriva infectiilor, avand actiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene si antifungice. Se folosesc ca adjuvant in toate infectiile sau tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi citostaticele sau la administrarea antibioticelor.
Prin consumul de ceai de galbenele se pot trata ulcerul gastric si infectiile cavitatii bucale si ale gatului, in acelasi timp fiind imbunatatita digestia prin stimularea bilei. De asemenea, ceaiul de galbenele previne aparitia crampelor menstruale, a bolilor hepatice si a constipatiei.
Mai sunt recomandate si in:
Combat anemia;
Mastile sau compresele cu galbenele ori cremele sunt indicate pentru tratarea tuturor problemelor pielii;
Sunt folosite in cosmetica pentru mentinerea tineretii si frumusetii tenului, reducerea ridurilor si tratarea petelor maronii;
Au proprietati anticancerose, consumul a trei cani de galbenele pe saptamana fiind util in protectia antitumorala;
Stimuleaza functiile hepatice si renale;
Accelereaza arderile organismului pentru cei cu arderi lente, avand proprietati echilibrante;
Alergii, eczeme, acnee, urticarie;
Astm;
Migrene usoare;
Bolile reumatismale;
Hipertensiune arteriala;
Arsuri sau degeraturi;
Candidoza si alte afectiuni genitale, in special folosite ca spalaturi sau pe cale sistemica prin consumul de ceaiuri;
Accelereaza cicatrizarea ranilor;
Curatare oculara.