Tratamente naturiste cu urzica, ridichi si hrean

Odata cu venitea primaverii este benefic sa ne supunem unei „curatenii” a organismului. Si daca tot e primavara anotimpul celor mai bune legume, trebuie sa profitam de asta si sa ne bucuram de beneficiile miraculoase ale ridichiilor, hreanului sau urzicilor.

urziciCura cu urzica – pentru sange

Este una dintre cele mai vechi si mai utilizate plante medicinale de pe glob, avand o multitudine de intrebuintari terapeutice. Frunzele urzicii au cea mai mare putere terapeutica primavara, imediat dupa rasarire, cand rezervele de substante vindecatoare acumulate anul trecut sunt puse in miscare de primele valuri de caldura.
In martie-aprilie, aceasta planta are si cele mai intense efecte depurative si reintineritoare, fiind intr-un acord perfect cu perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald, cand dezintoxicarea si revigorarea sunt mai necesare ca oricand.

Desfasurarea curei

Sucul de urzica se obtine astfel: intr-un mixer electric se pune o mana de frunze de urzica taiate nu foarte marunt, dupa care se adauga trei sferturi de pahar cu apa. Se mixează vreme de 2-3 minute, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de oră, dupa care se filtrează prin strecuratoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obtine aproximativ un pahar de suc, cu o culoare verde intensa, care va fi baut intr-o singura doza dimineata, pe stomacul gol. Pentru curele de curatare a sangelui mai puternice, se beau doua pahare de suc de urzica pe zi: dimineata si seara.

Efectele curei cu urzica

Fiind extrem de bogat in clorofilă, sucul de urzica este un excelent purificator pentru sange. Acest preparat de primavara anihileaza radicalii liberi, stimuleaza procesele de hematopoeza (de producere a globulelor rosii), stimuleaza procesul de producere a altor elemente figurate ale sangelui (globule albe, trombocite).

De asemenea, cura cu suc de urzica se recomanda in mod special in cazul anemiei. Mai fiind recomandata in tulburarile de coagulare a sangelui sau pentru sechelele post-hemoragice.

ridichiCura cu ridichi – pentru aparatul reno-urinar

Radacinile de un rosu viu si stralucitor ale ridichilor sunt un adevarat elixir pentru rinichi.Rinichii functioneaza mai bine datorita substantele antiinfectioase si diuretice pe care aceasta leguma de primavara le contine din belsug.

Desfasurarea curei

Dimineata si seara, consuma pe stomacul gol, cate o salata obtinuta din cateva ridichi de marime medie, taiate marunt si amestecate cu putin ulei de masline, otet de mere si sare. Pentru un gust mai bun, poti adauga si cateva fire de patrunjel. Tratamentul se face minimum 12 zile la rand, pentru ca efectele sale sa fie simtite in profunzime. Pentru persoanele cu probleme renale cronice sau foarte grave, se recomanda administrarea zilnica a 100 ml de suc de ridichi proaspat.

Efectele curei cu ridichi

Ridichiile contin substante cu un puternic efect antibiotic, care ajuta la vindecarea rapida a diferitelor feluri de infectii care afecteaza rinichii, vezica si caile urinare. Apoi, aceste radacini au un efect diuretic intens, favorizand eliminarea apei din corp prin urinare, au o actiune antiinflamatoare asupra rinichilor si asupra prostatei.

Cura cu ridichi este in mod special indicata persoanelor care retin apa in organism, care sufera de nefrita sau cistita cronica. De asemenea, este un real ajutor celor care au pietre sau nisip la rinichi, sau bolnavilor de prostata, intrucat are efecte antiinflamatoare si ajuta la controlul sfincterelor urinare.

HreanCura cu hrean – pentru aparatul respirator

Frunzele sale lunguiete sunt printre primele care apar primavara. Hreanul vindeca o multitudine de afectiuni respiratorii care se agraveaza la inceput de primavara, cand organismul este extrem de sensibil la diferite infectii.

Desfasurarea curei

Pentru uz intern: Zece linguri de hrean dat prin răzătoare, se amesteca bine cu treizeci de linguri de miere si se lasa la macerat timp de 3-4 zile, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa trecerea acestui interval de timp, se incepe administrarea preparatului, din care se iau 1-2 lingurite de patru ori pe zi. Tratamentul dureaza intre 20 şi 40 de zile, putand fi reluat ori de cate ori este nevoie pe parcursul anului.

Pentru uz extern: Se da o radacină de hrean prin razatoare si apoi se inveleste intr-u bucata subtire de panza. Cataplasma obtinuta astfel se aplica pe radacina nasului si pe frunte, pentru bolile care afectează caile respiratorii superioare si pe zona pieptului pentru bolile bronho-pulmonare. Se tine pe piele timp de 2-10 minute, insa trebuie sa fim atenti pentru ca pot produce arsuri datorita continutului de substante extrem de iritante pentru cei cu tegument sensibil. Tratamentul se repeta o dată pe zi, pana la vindecarea completa.

Efectele curei cu hrean

Folosita intern, radacina de hrean este un excelent antibiotic, stimuleaza capacitatea naturala de aparare a organismului in fata infectiilor respiratorii, ajutand la eliminarea secretiilor patologice din arborele bronsic şi plamani. De asemenea, combate accesele de tuse, inclusiv de tuse convulsiva. Extern, este un incalzitor si un drenor redutabil, stimuland foarte puternic procesele de eliminarea a secretiilor de pe caile respiratorii, avand efecte antiinfectioase directe.

Adauga un comentariu

*