Dupa o zi stresanta si obositoare la serviciu, iti poti incarca bateriile savurand alimente si gusturi care au efect de energizare. Pentru unii, numai simpla actiune de a manca este o satisfactie, in timp ce pe altii doar anumite alimente ii duc pe culmile placerii.
Exista insa alternative care asigura corpului un nivel crescut de dopamina, hormonul care schimba dispozitia proasta in una de zile mari, imbunatateste activitatea mintala si, poate cel mai important, iti da o stare de fericire.
Iata care sunt principalele alimente care stimuleaza si cresc nivelul de dopamina din corp.
Legumele bogate in proteine
Fasolea de orice culoare, lintea si mazarea sunt surse bogate in proteine, lucru cunoscut si de care profita in special vegetarienii. Pe langa proteine, aceste legume sunt apreciate si pentru ca elibereaza in corp hormoni ca dopamina si noradrenalina, care au capacitatea de a semnala organismului senzatia de satietate si de a-i da o stare generala de bine.
Broccoli
Ca garnitura pentru pui, peste, vita, sau chiar de unul singur, broccoli te poate ajuta sa te relaxezi in mijlocul unei zile presante. Din nou, eroina e familia vitaminei B din care face parte acidul folic, pe care broccoli il contine din plin. Leguma verde te aduce pe linia de plutire atunci cand te cuprin sentimente precum panica, anxietatea, stresul, sau chiar depresia.
Paste si cereale integrale
Carbohidratii sunt din nou la moda, acum ca toata lumea a realizat ca dietele fara sustinerea lor nu erau sanatoase. Acesti nutrienti ridica nivelul serotoninei si pot avea un efect calmant. Orice fel de carbohidrati te vor face putin mai fericita! Insa, pe cand carbohidratii simpli precum produsele de patiserie sau painea alba se vor depune pe zonele tale problema, iar efectul linistititor va expira indata, arbohidratii complexi, precum cerealele integrale, nu ingrasa si te inveselesc pe termen lung.
Peste
Cele mai multe tipuri de peste contin substante recunoscute pentru efectul calmant pe care il au asupra persoanelor stresate. E vorba despre vitaminele B6 si B12. De fapt, vitamina B12 e una dintre cele mai importante vitamine in sintetizarea “fericirii”.
Migdalele
Migdalele sunt bogate in tirozina, unul dintre elementele care produc dopamina si alti transmitatori asociati cu starea de bine. Ceea ce inseamna ca, dupa ce mananci cateva migdale, nu numai ca sanatatea cardiovasculara se va imbunatati datorita bogatiei de fibre si de acizi grasi, ci si starea de spirit va fi una mai buna. Alte alimente bogate in tirozina sunt puiul, curcanul şi branza.
Sfecla rosie
Cu un continut mare de vitamine si minerale, sfecla rosie asigura corpului prin consum in special necesarul de fier. In plus, sfecla este o sursa importanta de aminoacizi, printre care si betaina, o proteina care are rol de antidepresiv si care stimuleaza productia de dopamina din corp.
In concluzie, mancand sfecla rosie esti mai aproape de fericire cu fiecare inghititura.
Morcovii
Morcovii au in compozitie vitaminele A, C, E, K, potasiu, tiamina, niacina, vitamina B6, acid folic si mangan. Gratie acestor vitamine si minerale, morcovii pot incetini procesul de imbatranire si pot scadea riscul de boli de inima.
Mai mult, morcovii pot mentine sanatatea dintilor si a ficatului si ofera corpului putere sa lupte cu infectiile. Vitamina E din compozitie reduce nivelul de radicali liberi care degradeaza celulele cerebrale si, ca si aminoacizii din broccoli si sfecla, stimuleaza producerea de dopamină, hormonul fericirii.