Busuiocul este o planta de mici dimensiuni a carei denumire in limba latina este Ocimum basilicum. Renumit pentru aroma sa proaspata si naturala, busuiocul este agreat de gurmanzi si cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, pentru beneficiile sale pentru sanatate.
Busuicul este un bun stimulent al digestiei, are actiune antispasmodica, bactericida, febrifuga (reduce febra), sedativa, carminativa (absoarbe gazele intestinale), diuretica si stomahica (favorizeaza digestia).
Planta este si o sursa excelenta de vitamina K, necesara pentru coagularea sangelui, si care joaca un rol important in mentinerea tesutului osos, prevenind osteoporoza.
Planta se poate folosi atat intern, cat si extern, sub forma de infuzie, tinctura sau ca ulei esential.
Planta are multe proprietati medicinale: frunzele au rol tonic si revigorant pentru memorie. Acestea ajuta la eliminarea materiei catarale si a flegmei din tuburile bronsice.
Frunzele de busuioc pot fi utilizate sub forma de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei si a racelilor (inclusiv la copii). Extractul de frunze de busuioc se va subtia cu putina apa si se va bea la fiecare 2-3 ore. De asemenea este o componenta importanta a siropurilor de tuse expectorante. Acesta ajuta la eliminarea mucusului in caz de bronsita si astm.
Pietre la rinichi – busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor. Daca este prezenta o piatra la rinichi, se recomanda sa se bea un amestec din sucul obtinut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni. Dupa aceasta perioada, piatra (daca este de mici dimensiuni) ar trebui sa fie eliminata prin intermediul tractului urinar.
Tulburari cardiace – busuiocul are efect benefic in cazul bolilor cardiace si a slabiciunii declansate de acestea. Planta mai are rolul de a reduce nivelul colesterolului din sange.
Stres – frunzele de busuioc sunt considerate ca fiind un agent anti-stres. Studii recente arata ca acestea pot oferi o protectie semnificativa impotriva stresului. Chiar si persoanele sanatoase pot mesteca 12 fruze de busuioc de doua ori pe zi pentru prevenirea stresului. Acestea au rolul de a purifica sangele si ajuta la prevenirea mai multor manifestari specifice stresului.
Muscaturi de insecte – planta are efect preventiv si curativ in cazul muscaturilor sau intepaturilor de insecte. Pentru acest lucru se va consuma o lingurita de suc din frunze de busuioc, o data la cateva ore. De asemenea, sucul proaspat se va aplica si pe partile afectate. Pasta din radacini proaspete este la fel de utila in cazul muscaturilor de insecte si al lipitorilor.
Afectiuni cutanate – aplicat local sucul de busuioc este benefic pentru tratarea bolilor de piele, herpesului si al leucodermei.
Dureri de cap – busuiocul este un remediu util pentru durerile de cap, utilizat sub forma decoctului de frunze de busuioc, amestecate cu pasta de santal si aplicat pe frunte. Compozitia este revigoranta si amelioreaza durerile de cap.
Un alt remediu recomandat mai ales pentru cresterea poftei de mancare este vinul de busuioc. Acesta se prepara dintr-un pumn de frunze proaspete de busuioc, spalate si uscate, care se toaca si se lasa intr-o sticla, in care se toarna un litru de vin rosu si o lingura de miere. Totul se lasa la macerat 5-7 zile, dupa care se filtreaza si se pastreaza intr-o sticla inchisa etans. Se consuma cu 15-30 de minute inainte de masa.
Infuzia de busuioc mai este de ajutor si in diabet, deoarece normalizeaza nivelul glicemiei, precum si pentru reglarea menstruatiei.