Respiratul este unul din procesele care se intampla automat in corpul vostru. O persoana nu trebuie sa se gandeasca la asta in timp de lucreaza, in timp ce doarme sau in oricare alt moment.
Sistemul respirator, acest aparat unic cu care ne-a inzestrat Dumnezeu, este, probabil, cea mai vulnerabila parte a corpului, ce poate fi afectata de o gama foarte variata de factori fizici, fiziologici si psihologici: racelile, alimentatia nesanatoasa, emotiile negative si mediul poluat.
Tratamentele naturiste sunt o buna solutie pentru tratarea primelor simptome ale racelii. Astfel va recomandam cateva plante ce sunt benefice sistemului respirator.
Eucaliptul
Eucaliptul este un arbore cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, mai ales, in bolile respiratorii. De la eucalipt se folosesc frunzele care degaja un miros puternic aromat si au un gust amar, astringent si racoritor. Eicacitatea eucaliptului se datoreaza unui compus numit cineola ce are numeroase beneficii – este un expectorant, poate usura tusea, lupta impotriva congestiei si alina pasajele iritate ale sinusurilor. Ca bonus, deoarece eucaliptul contine antioxidanti, el sprijina sistemul imunitar pe durata unei raceli ori unei boli.
Oregano
Desi oregano contine vitamine si nutrienti ceruti de sistemul imunitar, beneficiile lui principale sunt datorate continutului de carvacrol si acid rozmarinic. Ambii compusi sunt decongestionanti naturali si reductori de histamine care au beneficii pozitive directe asupra tractului respirator si al pasajului nazal prin care trece fluxul de aer. Uleiul de oregano lupta impotriva periculoasei bacterii a stafilocolului auriu, mai bine decat majoritatea tratamentelor antibiotice. Oregano are atat de multe beneficii de sanatate, incat ar trebui sa existe un flacon de ulei de oregano in orice dulap cu medicamente.
Salvia este o planta ce se gaseste in foarte multe bucatarii. Aroma sa o face perfecta pentru a da gust mancarurilor, insa este deosebit de buna si pentru a trata unele afectiuni. Uleiurile esentiale de salviei sunt sursa multor beneficii ale ceaiului de salvie pentru problemele la plamani si afectiunile respiratorii obisnuite. Ceaiul de salvie este un tratament traditional pentru durerile de gat si tuse. Proprietatile bogatelor arome ce se ridica din uleiurile salviei, cele de camfor, tuiona, terpena si salvena pot fi puse la treaba prin inhalarea vaporilor de ceai de salvie pentru a alunga tulburarile pulmonare si sinuzitele.
Cel mai adesea o folosim in bucatarie. Limonade si cocktailuri aromate, prajituri delicioase, supe racoroase, continand menta. Si, sa nu uitam de banalul ceai de menta, care efectiv ne trezeste simturile. Menta si uleiul de menta contin mentol – un ingredient alinator cunoscut ca relaxand muschii netezi ai tractului respirator si favorizant respiratia libera. Menta uscata de obicei contine mentol, mentona, acetat de mentil, mentofuran si cineola. Impreuna cu efectul antihistaminic al mentei, mentolul este un descongestionant fantastic. Deasemenea menta este un bun antioxidant si lupta impotriva organismelor vatamatoare.
Cimbrul
Cimbrul este foarte puternic in lupta impotriva congestiei pulmonare. El produce uleiuri antiseptice puternice care sunt clasificate ca antibiotice si antifungice naturale. Cimbrul este binecunoscut ca anihiland acneea mai bine decat cremele, gelurile si lotiunile antiacneice scumpe si prescrise pe reteta. Ceaiul de cimbru are puterea de a alunga si elimina bacteriile si virusurile, asa ca daca infectia ta este bazata fie pe unele, fie pe celelalte, ceaiul va actiona impotriva ei. Cimbrul a fost utilizat ca un remediu pentru probleme pulmonare consumat inca din antichitate si este utilizat pe larg si astazi pentru a preveni si trata infectiile tractului respirator si pneumoniile infectioase bacteriene.