Asociația pentru Promovarea Dezvoltării Personale Bacău implementează în perioada septembrie 2013 – august 2014 proiectul ”Împreună gîndim viitorul” a cărui beneficiari sunt 120 de copii atât din mediul rural, cât și din mediul urban al județului Bacău.Obiectivul general al proiectului ”Împreună gândim viitorul” urmărește creşterea nivelului de integrare socio-educațională a 120 de copii, cu vârsta între 11 – 15 ani, clasele V-VII, cu oportunitati reduse care provin din categorii și medii dezavantajate din mediul rural și urban al judetul Bacău, comuna Cleja și municipiul Bacău, prin participarea acestora la 11 ateliere tematice de dezvoltare a abilităților lor de viată, 2 activități outdoor și 2 activități de voluntariat în cadrul comunității. La finalul proiectului 120 de copii vor avea formate abilități de viață ce în viitor vor contribui la creșterea calității vieții acestora, creșterea nivelului de participare și implicare în vederea creării unor comunități puternice, responsabile și durabile.
”Eu fac parte” – proiect de voluntariat
A fost o provocare, lansată în cadrul proiectului, aceea ca fiecare grup de beneficiari (elevii de la Liceul cu Program Sportiv Bacău și cei de la Școala Gimnazială Cleja), să realizeze cu ajutorul nostru un proiect de voluntariat pentru comunitatea din care fac parte. După ce fiecare grup a identificat o serie de nevoi ale comunităţii, au ales fiecare pentru implementare câte un proiect a cărui scop principal este de a promova și susține educația pentru protejarea mediul înconjurător și dezvoltarea responsabilității față de un mediu curat a membrilor comunității. Vă prezentăm câteva date despre aceste proiecte școlare:
1. Liceul cu Program Sportiv Bacău: titlul proiectului: ”Educație pentru un mediu curat”; perioada de implementare: aprilie-iunie 2014, mediul urban. Scopul proiectului: promovarea și susținerea educației pentru un mediu curat. Obiectiv specific: curățarea zonei din proximitatea LPS și reabilitarea spaţiului verde din curtea şcolii prin amenajarea unei grădini cu flori și plantarea unor pomi fructiferi. Alături de cei 60 beneficiari ai proiectului, au fost echipa APDP, voluntari ai asociației, cadre didactice și elevi din clasa a-IX-a, copii care au ales să se implice, au vrut să fie alături de colegii lor mai mici și să îi sprijine în realizarea proiectului.
2. Școala Gimnazială Cleja: titlul proiectului: ”Un gunoi pentru fiecare tomberon”; perioada de implementare: aprilie-iunie 2014, mediul: rural. Scopul proiectului: promovarea și susținerea educației pentru protejarea mediului înconjurător și dezvoltarea responsabilității față de mediu. Obiectiv specific : ecologizarea zonei din proximitatea școlii, montarea de coșuri de gunoi și monitorizarea păstrării curățeniei în zona respectivă. Vremea frumoasă a fost alături de noi și le-a dat copiilor un motiv în plus de bucurie. Credem că imaginile surprinse la aceste două activități, spun mai mult decât ar putea să o facă mii de cuvinte. Vă lăsăm așadar să vă bucurați de realizările acestor copii, să aveți încredere în ei și să vă alăturați lor ori de câte ori vor avea nevoie de susținere. Dorim încă o dată să reamintim că proiectul ”Împreună gândim viitorul” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Carla Popa, Manager de proiect