Artrita este o afectiune inflamatorie a articulatiilor, si are diferite forme de manifestare, insa cele mai frecvente sunt artrita reumatoida si osteoartrita. Osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor, care, de regula, apare in randul persoanelor in varsta. Aceasta afectiune se carcaterizeaza prin deteriorarea cartilajului care protejeaza si inveleste suprafetele articulare.
Exista si o forma de artrita ce afecteaza copii, numita artrita reumatoida juvenila. In cazul acestei afectiuni apare o inflamatie la nivelul membranei sinoviale ce delimiteaza articulatiile – in articulatii exista niste formatiuni de tesut moale cu rol in stabilitatea si mobilitatea articulara.
Uleiul de masline. Nu numai ca previne aparitia artritei reumatoide, ci omega 3 si antioxidantii din uleiul de masline joaca un rol important in reducerea inflamatiilor. Un rol protectiv mare a fost observat in cazul consumului de legume preparate in ulei de masline.
Ceai de urzici. Acest remediu este folosit de sute de ani in tratarea artritei si nu numai. Cercetatorii sustin ca urzicile reduc simptomele in cazul osteoartritei. Frunzele acestei plante sunt bogate in vitamine si minerale, contin calmante naturale si detin proprietati antiinflamatorii.
Busuiocul contine ulei volatin denumit eugenol, cunoscut pentru proprietatile antiinflamatorii similare cu cele ale aspirinei. Adauga busuioc in paste sau salate si bucura-te atat de gustul deosebit cat si de nutrientii continuti.
Consuma alimente bogate in fier (somon, sardine, ton, oua, ficat) pentru a evita anemia pentru ca aceasta poate favoriza dezvoltarea artritei reumatoide.
Suc de cartofi
Tratamentul cu ajutorul sucului proaspat de cartofi este considerat unul din cele mai eficiente tratamente pentru afectiunile reumatice si artrite. Aceasta metoda de tratament este cunoscuta si folosita de cateva secole.
Metoda traditionala de preparare a sucului de cartofi: un cartof de dimensiuni medii, necuratat, se taie in felii foarte subtiri, care apoi sunt lasate peste noapte intr-un vas cu apa rece. Apa in care a stat cartoful trebuie bauta dimineata pe stomacul gol.
Lucreaza-ti muschii. Tehnicile de relaxare te ajuta sa scapi de tensiune si disconfort simtit in muschi. Incearca tehnici de respiratie, meditatie sau yoga pentru a-ti intari musculatura si pentru a o relaxa. De asemenea exercitiile efectuate in apa calduta (hidroterapia) sunt folositoare, pentru ca greutatea corporala este sustinuta iar miscarile efectuate in apa duc la cresterea puterii musculare si a rezistentei. Activitati precum exercitiile de stretching sau mersul prin apa antreneaza articulatiile fara a le forta.
Consumul regulat de fructe si legume
Dieta alimentara a pacientilor cu artrita trebuie planificata in asa fel, incat sa poduca alcalinitate in sange. Astfel,regimul alimentar trebuie sa includa multe legume si fructe, care pot fi consumate crude, sub forma de salata, sau cel mult fierte.
In cazuri severe este necesar ca pacientul sa urmeze un regim bazat numai pe fructe si legume proaspete, timp de 3 zile sau poate o saptamana. Se recomanda repetarea acestui regim la interval de 2 luni.
Protejeaza-ti articulatiile. In indeplinirea sarcinilor de zi cu zi trebuie sa eviti sa iti fortezi articulatiile. Durerea reprezinta un semn ca trebuie sa iei o pauza si sa te relaxezi. Incearca sa eviti ridicarea unor obiecte grele folosindu-ti articulatiile afectate si pozitiile incomode pentru articulatii.