Varicele sunt niste vene deformate si dilatate, vizibile sub piele. Situate in majoritatea cazurilor la picioare, varicele se formeaza din cauza unei insuficienţe venoase. Ereditatea este responsabila de aparitia varicelor in opt cazuri din zece, dar si inaintarea in varsta este un factor important. Venele sunt prevazute cu valvule. Cand acestea nu mai functioneaza bine, sangele tinde sa stagneze, venele picioarelor se dilata, ducand la aparitia varicelor.
Durerile de picioare generate de venele deformate si dilatate trec cu ceaiuri, comprese, bai si masaj cu preparate pe baza de plante.
Rozmarinul salbatic este o planta lemnoasa, perena, ce are frunzele mereu verzi. Este originara din regiunea Marii Mediterane, insa in prezent creste in aproape toate tarile cu clima blanda. In popor, aceasta planta miraculoasa este folosita mai ales pentru tratarea dureroaselor si inesteticelor varice.
In caz de tromboflebita sau varice, cel mai simplu mod de a scapa de neplaceri este sa faceti bai cu rozmarin, concomitent cu un regim alimentar corespunzator. Durerile si inflamatiile membrelor, cauzate de o circulatie periferica proasta, pot disparea si ele daca aplicati pe locul afectat comprese cu aceasta planta. De asemenea, artrita poate fi controlata cu bai, infuzie si aplicatii. In plus, puteti scapa de guta (dureri intepatoare in glezna, picior si genunchi).
Alifia de galbenele este un mijloc ce are efect rapid si binefacator in tratamentul varicelor. Alifia se prepara in modul urmator: intr-un vas se pun la incalzit 250 g de untura curate de porc. Cand a ajuns sa fie fierbinte se presara doi pumni de galbenele (flori, frunze si tulpini), se incalzeste in continuare pana ce face spuma. Se amesteca totul bine si se trage vasul de pe foc. Vasul va sta acoperit pana a doua zi, apoi se incalzeste pana ce amestecul devine fluid, se trece printr-o panza curata, storcand bine restul de plante. Alifia obtinuta se pastreaza in cutii bine inchise, fiind aplicata zilnic pe locul cu varice. Resturile de galbenele din panza se aplica sub forma de comprese pe gambe in zona cu varice.
Un tratament excelent pentru varice este urmatorul decoct: frunze si fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie, scoarta de salcie, flori de sulfina si talpa gistei. Din acest ceai se beau 1-2 litri pe zi. Apiterapia recomanda un preparat din 600 ml suc de ceapa rosie plus 300 grame miere de salcim. Se stoarce ceapa maruntita si se strecoara prin tifon. Se adauga mierea si se amesteca bine. Se pastreaza la frigider. Se iau cite 50 grame, inainte sau dupa mesele principale, timp de o luna. Dupa o pauza de o luna, tratamentul se poate repeta, pina la disparitia varicelor. Preparatul este contraindicat in gastritele hiperacide si ulcerele de stomac si duoden.
Argila este un alt remediu impotriva varicelor. Amestecata cu apa pina se obtine o pasta moale, se aplica pe partile bolnave unde se tine 3 ore. Se indeparteaza daca apare senzatia de frig sau durere. Foarte eficient este si otetul de mere. Acesta se aplica seara si dimineata pe zona varicoasa. Se maseaza usor cu palma, de la genunchi pina la degetul mare de la picior.