O afectiune destul de frecventa, sinuzita reprezinta infectia sau o inflamatia sinusurilor paranazale. De multe ori, oameni confunda migrena cu simptomele sinuzitei.
Sinuzita este o infectie a membranei mucoase care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile, spatiile goale sau cavitatile localizate in jurul ochilor, obrajilor si nasului. Cand membrana mucoasa se inflameaza, blocheaza drenajul fluidului din sinus spre nas si gat, determinand durere si presiune in sinusuri.
Cel mai bine este sa consulti un medic. Cand vine vorba de tratament, te poti baza si pe leacurile bunicii decat pe medicina conventionala.
Cataplasme cu argila
Aplica cataplasme cu argila pe zonele dureroase – pe aripile nastului și pe frunte – timp de 1-2 ore, dimineata si seara. Urmeaza tratamentul mai multe zile.
Preparare: Pune argila intr-un pahar, amesteca cu apa ca sa obtii o pastă tensa.
Inhalatii de usturoi si otet
Ca sa-ti degajezi sinusurile, adauga in jumatate de litru de apa clocotita un catel de usturoi tocat fin si o lingurita de otet. Apleaca capul acoperit cu un prosop deasupra recipientului si fa inahaltii timp de 5-10 minute, de mai multe ori pe zi.
Suc de morcov si lamaie
Pentru a calma sinusurile inflamate, picura-ti, in fiecare dimineata, o picatură de suc de morcovi in fiecare nara. Pentru o actiune antibacteriana, adauga in fiecare nara si cateva picaturi de zeama de lamaie, de preferinta seara.
Eucaliptul
Aceasta planta parfumata poate fi utilizata si pentru a vindeca un atac de sinuzita. Ea are proprietati antiseptice si ajuta la scaderea inflamarii tesuturilor nazale. Exista mai multe metode prin care se poti beneficia de proprietatile acestei plante. Poti folosi atat pastilele care se gasesc in magazinele naturiste, cat si uleiuri concentrate si ceaiurile. Pune 1-2 lingurite de frunze la 300 ml de apa clocotita, apoi inhaleaza vaporii care se degaja. Acestia ajuta in blocajul nazal.
Echinacea
Știm cu totii ca planta ajuta la stimularea sistemului imunitar, dar putini stiu ca ajuta la distrugerea unor virusuri ale sistemului respirator. Remediile trebuie sa fie luate sub forma de capsule.
Menta
Menta are proprietati antiinflamatorii, de aceea ajuta la calmarea mucoaselor nazale. Remediile se pot administra sub forma de pastile, fie sub forma de ceai de menta. De asemenea, poti pune menta in apa clocotita si sa inhalezi vaporii sai. Aroma sa va usura respiratia.