Salcamul este un arbore care se intalneste frecvent in zonele de campie si de deal din Romania deoarece este o planta iubitoare de caldura. Prefera solurile usoare, nisipoase pe care le fixeaza.
Tratamentul cu flori de salcam, cunoscut de foarte mult timp, s-a transmis pana la noi, din generatie in generatie, ca fiind indicat contra tusei, contra unor afectiuni ale tractului respirator, ca emolient, antinevralgic, calmant si sedativ.
De asemenea, se stie despre efectul benefic al florilor de salcam asupra persoanelor „cu nervii la pamant”, asupra celor meteosensibile, in cazurile de depresie si a starilor numite „astenie de primavara”.
In plus, parfumul florilor de salcam are un efect linistitor asupra psihicului.
Salcamul trateaza afectiunile gastrice
Preparatele pe baza de salcam au proprietati alcalinizante, antispastice (actioneaza asupra musculaturii netede gastrice si pulmonare), sedative si calmante. Datorita acestor proprietati,sunt recomandate florile de salcam in tratamentul gastritelor hiperacide, ulcerului gastric si duodenal si al arsurilor de stomac.
Mai mult, salcamul calmeaza tusea convulsiva, dar si pe cea cauzata de crizele de astm. Ca adjuvant, infuziile din flori de salcam sunt indicate in insomnie, in depresie si in atacurile de panica. Ca pansament gastric, florile de salcam se pot amesteca, in parti egale, cu frunze de dud si se beau cate doua cani de infuzie pe zi.
Salcamul este un bun calmant
Pentru a indepărta starea de disconfort, s-a dovedit utila terapia cu un macerat la rece. Remediul se prepara din doua lingurite de planta uscata si maruntita, care se pun intr-un pahar de 200 ml cu apa plata sau cu apa de izvor. Ingredientele se lasa la macerat de seara pana dimineata, la temperatura camerei, cand lichidul se poate filtra. Leacul se bea dimineata, dupa micul dejun.
Extractul din flori proaspete combate stresul
Pentru a combate stresul din zilele foarte solicitante, este eficient extractul din flori proaspete de salcam. Leacul este usor de preparat: intr-un borcan cu capac se pun flori proaspete, tocate marunt si miere (masurand o lingura de flori la trei linguri de miere). Ingredientele se lasa la macerat vreme de 20 de zile. Tratamentul trebuie continuat timp de trei saptamani, administrandu-se cate doua lingurire, de trei ori pe zi.
Terapia cu aceste flori linisteste accesele de manie si de iritare, starile de anxietate si de depresie psihica prelungita. Ca adjuvant, infuzia din flori de salcam se recomanda in tulburari de memorie, de echilibru si de vedere.
Florile de salcam, contra arsurilor
Fitoterapeutii recomanda florile de salcam in tratamentul oricarei afectiuni digestive. In tratamentul afectiunilor gastrice sunt folosite inflorescentele salcamului, care combat aciditatea gastrica si senzatia de arsura. Infuzia se prepara din doua lingurite de flori si dintr-o cana cu apa clocotita. Pentru a-ti redobandi confortul gastric, si in cazul gastritelor hiperacide, si in cazul ulcerului gastric sau duodenal, sunt indicate cate doua cani de ceai pe zi, intre mese, in cure de lunga durata.
Siropul de salcam
Ingrediente: 1,5 kg flori proaspete, 1 kg de zahar invertit, sucul unei lamai, doua pliculete cu vanilie.
Preparare: Florile spalate foarte bine, se pun la fiert in apa clocotita, intr-un vas foarte curat. Dupa 20 de minute, se ia vasul de pe foc si fiertura se lasa la macerat pana a doua zi. Separat, intr-un vas dezinfectat cu alcool de 70 grade, se prepara siropul din 250 ml de apa in care se adauga zaharul invertit, sucul de lamaie si vanilia. Vreme de 10 minute, siropul trebuie sa fiarba la foc mare si se indeparteaza toata spuma, care se formeaza in timpul fierberii. Peste acest sirop, se adauga maceratul si coaja de lamaie; siropul mai ramane sa fiarba la foc mic, pana cand scade la jumatate. Siropul se toarna cald in sticle sterilizate, dupa care se inchid ermetic. Acest preparat este un tonic al sistemului nervos.
Atentie la efectele adverse
Studiile au evidentiat faptul ca infuzia si pulberea din flori de salcam au efecte antiacide si calmante, actionand pozitiv asupra mucoasei digestive. Decoctul din scoarta salcamului trebuie folosit sub supraveghere medicala, deoarece poate avea efecte toxice.