Morcovul este una dintre cele mai apreciate legume atât datorită conţinutului său nutritiv cât şi datorită valorii medicinale. Beneficiile morcovului, o legumă originară din Asia, sunt recunoscute peste tot în lume, aceasta fiind şi printre puţinele legume apreciate şi consumate de copii.
Morcovii au un conţinut nutritiv complex, astfel că asigură organismului nostru necesarul de enzime, vitamine şi minerale. La fiecare 100 grame de morcov consumat, primim 7, 6 grame de carbohidraţi, 0,6 grame de proteine, 0,3 grame de grăsime, 30 miligrame de calciu şi 0,6 miligrame de fier. Morcovii sunt şi o sursă importantă de fibre, vitamina B1, B2, B6, vitamina C, vitamina K, biotină, potasiu şi tiamină.
Morcovii ne asigură şi cea mai mare cantitate de beta-caroten dintre legumele pe care trebuie să le consumăm zilnic. Beta-carotenul este un pigment galben-portocaliu, găsit în toate plantele verzi, însă în cantităţi mai mari în morcovi, spanac şi pepene galben.
De asemenea, în rădăcina de morcov se găsesc peste 20 de substanţe antioxidante, care previn depunerea colesterolului şi a trigliceridelor pe artere sub forma plăcilor de aterom. În plus, consumul regulat de morovi contribuie la scăderea colesterolului rău din sânge, prevenind astfel apariţia afecţiunilor cardiovasculare, una dintre principalele cauze ale mortalităţii.
Mai mult, morcovul îţi garantează un sistem imunitar puternic, o valoarea normală a colesterolului şi este util în cura de slăbire, având doar 42 de calorii la suta de grame.
Morcovii sunt bogați în Vitamina C și Vitamina A găsiți sub formă de beta-caroten, care este faimos în stimularea producerii celulelor albe, care luptă împotriva celulelor canceroase și nu numai.
Proprietăți anti-inflamatoare
Este una dintre legumele care are capacități anti-inflamatoare și ține departe durerile de cap sau stomacale, dar și alte asemenea afecțiuni. Indiferent de forma sub care îi mănânci, aceștia își vor face datoria.
Îmbunătățesc digestia
Morcovii sunt una dintre cele mai bune surse de fibre. Persoanele cu probleme digestive au nevoie de morcovi pentu că aceștia conțin Vitamina B și Magneziu, importante pentru organism.
Bogați în fibre
Este cunoscut faptul că avem nevoie de fibre pentru a rămâne sănătoși. Mulți dintre noi însa preferăm tărâțele din grâu și orez în loc să folosim ceva mai la îndemână precum morcovii. Aceștia conțin fibre necesare și au foarte puține calorii.
Au propietăți anti-îmbătrânire
Dacă nu știai până acum află că morcovii sunt una dintre cele mai bune legume care te pot menține tânăr. Mănâncă morcovi în fiecare zi și vei avea un organism sănătos multă vreme.
Propietăți anti bacteriene
Un alt lucru pe care trebuie să îl stii despre morcovi este că acestia luptă împotriva bacterilor.
Morcovii pot ajuta organismul în combaterea parazițiilor și a virozelor într-un mod natural. Încearcă să mănânci zilnic morcovi și vei scapa de diferite boli de sezon.
Luptă împotriva acneei
Pentru că este un supliment plin de Vitamina A, morcovul te ajută să ai tenul mai curat și mai stralucitor.
Dacă reușești să îți creezi un obicei din a mânca zilnic morcovi, vei avea o piele frumoasă și sănătosă fără a folosi tratamente de înfrumusețare costisitoare.