Acesta este titlul unei campanii de prevenire, care se derulează la nivel naţional până în luna septembrie 2014 şi care are drept scop prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi a infracţiunilor comise cu violenţă, respectiv a furturilor din locuințe, de/din autoturisme şi a tâlhăriilor.
Partener al Poliţiei Române în realizarea acestei campanii este Societatea Groupama Asigurări S.A. Cele două instituţii au derulat până acum, în cadrul parteneriatului iniţiat în 2011, trei campanii de prevenire a infracţiunilor de furt: „Fii precaut! Hoţii nu dorm.” (2011), „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!” (2012) şi „Nu-ţi scăpa casa din ochi!” (2013), care în judeţul Bacău au avut un impact deosebit asupra populaţiei judeţului.
Prezenta campanie se înscrie în priorităţile Poliţiei în domeniul prevenirii în anul 2014, două dintre acestea fiind „Prevenirea infracţiunilor de furt” şi „Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă”.
Campania se va axa pe trei module: siguranţa personală – “Cum să ţii tâlharii la distanţă?”; furturi din locuinţe – “Casa ta, locul cel mai drag. Protejează-l!”; furturi de/din auto – “Cum să ai grijă de maşina ta?”.
Activităţile circumscrise acestei iniţiative vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi stabilirea unor întâlniri ale poliţiştilor de prevenire cu beneficiarii acestei campanii, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, în judeţul Bacău vor fi distribuite 5000 de flyere cu recomandări preventive şi 150 de afişe, ce vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice.
Pe tot parcursul campaniei, promovarea mesajelor preventive se va realiza şi prin intermediul unui site creat special – www.prevenire.groupama.ro, printr-un clip video ce va fi distribuit prin reţeaua internet, un spot video realizat de o trupă umoristică, iar 18 imagini reprezentative vor fi distribuite prin reţelele de socializare.
Recomandări de prevenire – Pentru a reduce riscul ca tu să devii victima unor evenimente neplăcute, facem câteva recomandări care te pot ajuta să te protejezi împotriva tâlharilor.
Cum să ții tâlharii la distanță?
În locuri publice:
- Evită deplasările prin zone mai puțin circulate sau izolate (câmpuri, parcuri, șantiere, terenuri virane);
- Când transporți sume mari de bani, fă tot posibilul să fii însoțit și de o altă persoană de încredere;
- Păstrează asupra ta cât mai puțini bani;
- Evită să consumi băuturi alcoolice atunci când ai asupra ta sume mari de bani;
- Dacă agresiunea se produce într-un loc public, să nu ai rețineri în a solicita ajutorul celor aflați în zonă și chiar de a riposta fizic – o astfel de reacție îl poate determina pe agresor să te lase în pace și să părăseasca locul în grabă.
Atenție! În cazul în care integritatea corporală sau viața îți sunt puse în pericol, renunță la bunurile pretinse de agresor. Reține însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălțime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație, particularități în vorbire sau în comportament și depune de urgență o reclamație, în care să sesizezi cele petrecute, la cea mai apropiată unitate de poliție.