Produsele lactate si efectele lor asupra sanatatii noastre

lapteLaptele si produse din lapte se numara printre alimentele de o importanta deosebita in perioada de crestere a copilului si in timpul sarcinii sau lactatiei, precum si de-a lungul intregii vieti. Cu toate ca acestea sunt alimente binefacatoare pentru sanatate, ele trebuie consumate moderat.

Laptele si supravietuirea

Laptele este un produs natural special – alimentul de baza pentru copii si mancarea initiala a puilor mamiferelor. El este considerat hrana vietii, legatura dintre mama si prunc. De multe ori este asociat cu supravietuirea in primii ani de viata si cu dragostea mamei si pentru mama, astfel ca nu este de mirare faptul ca multi sunt oarecum dependenti intreaga viata de aceasta esenta dulce a vietii. Teoretic, laptele este primul aliment de la care invatam gustul dulce si cel care ne face apoi sa simtim nevoia de zahar.

4dbff8f854381Ce este intoleranta la lactoza

Lactoza, care este zahar pur, ar trebui sa fie usor de digerat si folosita pentru a da energie organismului, dar unii copii sint intoleranti la lactoza. Chiar si multi adulti sunt sensibili la zaharul din lapte, devenind alergici la aceasta substanta.

Aproape jumatate din populatia globului prezinta intoleranta la lactoza, ceea ce poate duce la balonare, dureri abdominale si diaree dupa ce se bea lapte. Din fericire, majoritatea copiilor nu au reactii adverse la laptele mamei si nici la alte produse din lapte, cel putin in primii ani de viata.

Atunci cand laptele mamei este inlocuit in alimentatia sugarului cu alte tipuri de lapte, de capra sau de vaca, alergiile la lapte au o incidenta mult mai mare. Aceste tipuri de lapte sint mai bogate in proteine, iar organismul bebelusului nu poate face fata invaziei de celule proteice noi.

Albumina si cazeina din lapte sunt doua proteine fata de care oamenii, in special copiii, pot avea diverse reactii adverse, laptele fiind principalul aliment care da alergii. Acestea se manifesta prin inrosiri ale pielii, eczeme, otita medie cronica, hiperaciditate si alte probleme de sanatate.

Cel mai bun mod de a determina daca laptele este vinovat de diferitele stari de sanatate ale unui copil este intreruperea administrarii oricarui produs alimentar pe baza de lapte timp de trei-patru saptamani si apoi reluarea alimentatiei cu produse lactate. Daca nu apar efecte adverse, atunci inseamna ca intoleranta la lapte este problema si trebuie testate si celelalte alimente din dieta copilului in acelasi mod.

Care este compozitia acestui aliment

Chiar si pentru adulti, laptele de vaca si produsele alimentare aderivate din el nu sunt ideale pentru a fi consumate zilnic, in special cele produse industrial. Se stie ca atunci cand o mama este suparata si isi alapteaza copilul, acesta va avea probleme intestinale. Astfel, sa ne gandim care ar fi reactia oamenilor la laptele luat de la niste animale care nu sunt tratate corespunzator, batute, prost hranite.

Daca este sa vedem partea frumoasa a lucrurilor, laptele este un aliment bogat in proteine si o sursa importanta de calciu. Echilibrul dintre aminoacizii esentiali pe care ii contine este mult mai mare decit in cazul legumelor. Laptele contine, de asemenea, multe vitamine B, inclusiv B6 si B12, vitaminele A, D si E, cea mai mare parte a mineralelor – desi are in principal calciu si fosfor –, precum si potasiu si sodiu. Include cantitati infime de zinc, fier, seleniu, magneziu si cupru, precum si putina vitamina C, dar cu siguranta nu destula cat sa vina in intimpinarea nevoilor organismului.

Un pahar cu lapte contine circa 300 de miligrame de calciu, un nivel ridicat care nu poate fi gasit in alte alimente, precum si fosfor, care este un element esential pentru sanatatea sistemului osos.

Calciul este bun pentru oamenii in virsta si pentru cei cu hipertensiune arteriala, deoarece ajuta la relaxarea tonusului vascular si uneori reduce tensiunea musculara.

Foarte important este faptul ca nivelurile ridicate de grasimi din lapte pot duce la cresterea colesterolului si a triglicemiei sangelui, care au drept rezultat marirea riscului de a face ateroscleroza si crearea unor probleme de sanatate diverse asociate cu hipertensiunea si bolile cardiovasculare. Astfel, nu se recomanda populatiei adulte consumarea laptelui sau a produselor lactate in cantitati mari.

De multe ori, vitamina A si vitamina D difuzata sunt apoi readaugate in lapte pentru a-l fortifica.

In principiu, procesul implica amestecarea grasimilor din lapte in globule micute, astfel incat sa nu se separe apa de grasime cum se intimpla atunci cand laptele este lasat mai mult timp fara a fi consumat. Este posibil ca acest proces sa fie si motivul pentru care este afectata capacitatea organismului de a digera si a folosi aceste grasimi.

Adultii trebuie sa consume moderat lapte

In general, nu se recomanda consumarea laptelui de catre adulti. Un pahar cu lapte cald inainte de culcare poate ajuta la un somn bun pe timpul noptii, cel mai probabil datorita continutului substantei numite triptopan. Dar necesarul de calciu si de proteine poate fi luat si din multe alte alimente.

Ceaiul din flori de musetel sau radacina de valeriana poate ajuta si el in ceea ce priveste somnul, daca nu se doreste consumarea laptelui cald.

Pentru adultii care tolereaza produsele lactate, care nu sint supraponderali, nu au tensiune arteriala mare, niveluri mari de grasime in singe sau nu au avut in familie suferinzi de boli de inima se recomanda consumarea moderata a laptelui si produselor derivate din acesta, dar nu zilnic, deoarece poate lua nastere o sensibilitate la lapte care va evolua in timp. Se crede ca iaurtul si kefirul, cu toate ca unora nu le plac aceste alimente, sint probabil cea mai buna cale de a ne lua portia zilnica de substante nutritive pe care le contine laptele.

iaurt_77842200Iaurtul – produs pentru o viata sanatoasa

Iaurtul este considerat alimentul sanatos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajuta la prelungirea vietii. Iaurtul reprezinta produsul final al procesului fermentatie atat a laptelui integral, cat si a celui degresat, care actioneaza asupra bacteriilor din lapte si asupra fermentilor.

Bacteriile simpatice din intestinul uman – Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus bulgaricus – sunt cele care ajuta la prepararea iaurtului. Iaurtul este o forma de lapte acru care devine mai sarac in calorii si grasimi, de obicei acest proces avand drept rezultat crestrea nivelurilor de vitamina B. De asemenea, multe minerale devin si ele mai concentrate, iar continutul de calciu creste. Iaurtul, la fel ca si alte produse lactate de acelasi fel, este mai stabil si rezista mai mult timp pastrindu-si calitatile.

De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului. Multi il consuma drept adjuvant al digestiei. Iaurtul acidofil ajuta la redobandirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completa si la o valorificare mai buna a alimentelor bogate in fibre.

 

 

Adauga un comentariu

*