Smochinele sunt fructe orientale, consumate in deserturi, atat proaspete, cat si uscate.
Smochinele uscate sunt mai populare, decat cele proaspete,deoarece, cele proaspete fiind foarte delicate au tendinta de a se deteriora rapid. Cand alegem smochine proaspete, trebuie sa le selectam pe cele durdulii care au o culoare bogata si profunda, care nu sunt lovite si nu sunt moi. Smochinele coapte, nu trebuie spalate pana nu sunt gata sa fie mancate, si trebuiesc pastrate in frigider, unde pot ramane proaspete pana la 2 zile. Smochinele necoapte, se pastreaza la temperatura camerei, ferite de razele directe ale soarelui.
Beneficiile smochinelor asupra sanatatii includ tratamentul pentru constipatie, indigestie, hemoroizi, diabet, tuse, bronsita si astm. Ajuta de asemeneaa la luarea in greutatea, dupa o boala.
Beneficiile smochinelor asupra sanatatii pot fi atribuite prezentei mineralelor, vitaminelor si fibrelor pe care acestea le contin. Smochinele contin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, magnesiu, sodiu, potasiu si clor.
Desi este un fruct foarte dulce, care contine multe zaharuri naturale, smochina aduce diverse beneficii organismului:
Reduce riscul aparitiei cancerului de san. Studiile au scos la iveala capacitatea smochinelor de a proteja impotriva cancerului mamar. Din doua grupuri de femei care au participat la acel studiu, cele care consumau in mod regulat smochine au avut riscul dezvoltarii tumorilor la san mai scazut cu 40%.
Desi are in componenta zaharuri naturale, fructul ofera putine calorii.
In smochine gasim fibre solubile, necesare digestiei sanatoase si care lupta împotriva colesterolului „rau”.
Acest fruct contine acid chlorogenic, care contribuie la scaderea nivelului de zaharuri in sange.
Smochinele proaspete au un complex nutritional impresionant, format din antioxidanţi valoroşi precum carotenoizi şi luteină, care protejează împotriva efectului radicalilor liberi.
Smochinele sunt printre puţinele fructe care aduc un aport considerabil de calciu organismului, necesar pentru sanatatea oaselor si scaderea riscului aparitiei osteoporozei. Intr-un pumn de smochine gasim 14% din necesarul zilnic de calciu.
Sunt o sursa buna de flavonoide si polifenoli – antioxidanti naturali care intaresc imunitatea.