Pepenele rosu este unul dintre fructele-vedeta ale sezonului estival. Pe langa faptul ca este zemos, dulce si racoritor, pepenele rosu are numeroase beneficii pentru sanatate.
Are antioxidanti, vitamine si este o sursa excelenta de hidratare.
Pepenele roşu are numai 46 de calorii la 250 de grame şi asigură 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C şi 17% din doza de vitamina A. De asemenea, acest fruct conţine şi fibre care favorizează sănătatea digestivă, precum şi potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială.
Mai mult, 250 de grame de pepene roşu conţin de 1,5 ori mai mult licopen decât o roşie proaspătă – adică 6 miligrame, faţă de 4 miligrame. Licopenul este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi care afectează integritatea celulelor şi sistemul imunitar. Pentru a beneficia cât mai mult de beneficiile licopenului din acest fruct delicios, depozitaţi-l la temperatura camerei înainte de consum.
Sucul de pepene roşu are efecte răcoritoare când este consumat atât după o şedinţă epuizantă de exerciţii sportive, cât şi înainte. Sportivii care au băut 450 de grame de suc înainte de un program de activitate fizică intensă au avut mai puţine crampe musculare şi un ritm cardiac mai scăzut pe parcursul zilei.
Pepenele roşu face parte din familia mai largă cunoscută sub denumirea de Cucurbitaceae, care include dovleacul, dovlecelul şi castraveţii.
Pepenele roşu este 91,5% apă
Pentru proprietăţile sale hidratante, pepenele roşu este cel mai bun aliat pe timp de vară. Având în vedere că deshidratarea, chiar şi în forme uşoare, cauzează dureri de cap, probleme de concentrare, oboseală şi nervozitate, pepenele roşu trebuie inclus în dieta zilnică în această perioadă.