Odata cu venirea caldurii, apar si „atacurile” diverselor insecte, atrase de mirosuri si de culorile vii, iar intepaturile acestora pot fi extrem de nep lacute.Pe lângă caniculă, în sezonul cald trebuie să ne ferim şi de înţepăturile de insecte. Acestea pot produce urticarii şi alergii
Nici nu simtim piscatura unui tantar, dar mancarimea provocata de saliva acestei insecte este uneori atat de intensa, incat ne irita la culme. Intepatura de viespe sau de albina ne provoaca imediat durere, din cauza veninului eliberat de acul acestora in piele.
Pentru unele persoane, o intepatura de albina, de viespe sau de furnica este doar o neplacere temporara, dar pentru cele cu predispozitie spre alergii, astfel de intepaturi pot fi periculoase, caci pot conduce la soc anafilactic si moarte.
Daca sunteti muscati de insecte, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa spalati bine zona inflamata cu apa rece si sapun, pentru a impiedica patrunderea in piele a unor bacterii ce ar putea provoca o infectie.
Este bine sa puneti imediat un cub de gheata ori o compresa cu apa rece in locul intepaturii. In cazul intepaturii de albina sau de viespe, inainte de toate trebuie sa scoateti acul.Inţepătura de insecte poate provoca stare de rău, umflarea zonei în care s-a produs înţepătura, roşeaţă localizată sau generalizată, mâncărime localizată sau generalizată.
Usturoi: În cazul înţepăturii de albine sau viespe se scoate acul cu o pensetă fină dezinfectată înainte şi apoi se dezinfectează şi locul înţepăturii . Se freacă locul cu suc de usturoi.
Leuştean: În cazul în care aţi fost „victima” ţânţarilor, apelaţi la sucul de leuştean. Compresele cu acest suc ameliorează inflamaţia produsă.
Mâncărime pe piele
Trei-fraţi-pătaţi. Se face infuzie din 1 linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 5 minute; se beau 2 căni pe zi, pe termen lung (până când dispare mâncărimea).
Iarbă mare. Se face decoct dintr-o linguriţă de rădăcină la 250 ml de apă; se fierbe 15 minute, se consumă 2 căni pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 10 zile pe lună.
Coacăz-negru, sub formă de extract de muguri: 50 de picături seara, 21 de zile pe lună, până când dispare mâncărimea.
Urticaria
Reprezintă apariţia la nivelul pielii a unor plăgi roşii, rezultat al unei reacţii alergice a organismului, fie la alimentaţie, fie la muşcăturile de insecte. Se manifestă prin mâncărimi, stare de nelinişte, agitaţie, insomnie, senzaţia de arsură la nivelul pielii.
Suc de cartofi. Se taie cartofii bucăţi şi se introduc direct în storcătorul de fructe sau se dau pe răzătoare; se stoarce sucul şi se beau 50 ml dimineaţa, pe stomacul gol.
Păpădie. Cură cu tije de păpădie, salată, timp de o săptămână, cu pauză de câte o săptămână; se poate repeta pe timp nelimitat.
sursa:www.clicksanatate.ro