O plimbare prin piata, dimineata pe racoare, sau inspre seara, dupa ce caldura de peste zi se mai domoleste, poate te va convinge sa renunti la unele din obiceiurile tale nesanatoase in ceea ce priveste alimentatia si sa incepi sa consumi fructe proaspete care, divers colorate si cu arome atragatoare, stau gramezi pe tarabe si-si asteapta cumparatorii.
Chiar si specialistii recomanda, in aceasta perioada, sa se consume fructe proaspete, cat de multe, pentru bogatia lor de nutrienti atat de necesari sanatatii.
Ca se numeste harbuz – in Moldova – sau lubenita – in partea de sud a tarii – din iulie, de cand incepe sa se coaca, si pana in noiembrie, pepenele rosu poate fi gasit in piete, magazine sau in gramezi uriase pe marginea drumurilor asteptandu-si rabdator cumparatorii.
In stare proaspata, contine o mare cantitate de licopen – un colorant rosu, substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, uterin, intestinal. Aceasta substanta care intra in compozitia pepenelui rosu face ca incidenta infarctului miocardic sa scada cu 20-50% la persoanele care consuma frecvent struguri, rosii si pepene rosu.
Perele, zemoase si intens parfumate, au in compozitia lor fructoza din belsug, cel mai dulce zahar natural de care creierul are nevoie mai ales in perioadele de stres. Calciul, fosforul, potasiul, vitaminele din grupul B fac ca aceste fructe sa aiba efect sedativ asupra sistemului nervos.
Perele sunt insa si bune remineralizante, diuretice, depurative, laxative, motiv pentru care sunt recomandate ca adjuvant in tratarea asteniei, anemiei, gutei, durerilor articulare. Perele pastreaza colesterolul in limite normale, ajuta la mentinerea greutatii, stimuleaza imunitatea, daca tinem cont ca aceste fructe dulci si zemoase au in compozitia lor vitaminele A, B1, B2, E, C, caroten, acid folic.
Piersicile sunt dulci, aromate, gustoase, zemoase si hidrateaza organismul, avand un continut de 87% apa. Au in compozitie vitamina A, B, C si E si minerale ca fier, zinc, iod, potasiu si seleniu dar si fitonutrienti, antioxidanti si carotenoizi precum si fibre alimentare.
Piersicile sunt energizante, diuretice, depurative, usor laxative, stimuleaza apetitul si ajuta la intarirea imunitatii organismului. Doua piersici asigura necesarul zilnic de vitamina C, iar prin continutul lor bogat in calciu, fier si potasiu, piersicile intaresc organismul, facandu-l mai rezistent la factorii externi.
Caisele sunt o sursa bogata de vitamina A, C, B1, B2, de fier, calciu si fibre alimentare, fosfor, potasiu si magneziu. Ajuta la combaterea anemiei, distrug celulele canceroase si mentin frumusetea tenului. Un singur fruct asigura organismului 50% din necesarul zilnic de provitamina A.
Mai timid, au inceput sa apara si fructele de padure: murele, zmeura, catina si afinele.
De preferat ar fi sa alegeti fructele romanesti, pe care le gasesti numai la piata, chiar daca nu sunt perfecte si nu stralucesc imbietor precum cele aduse in supermarket-uri, de peste mari si tari, acestea sunt mult mai sanatoase.