Temperaturile mari sunt un factor care ne poate afecta puternic organismul. De aceea, este bine să ştim cum să ne protejăm pe cât posibil de efectele negative ale căldurii, atunci cand meteorologii anunţă caniculă.
Primul pericol în cazul caniculei este deshidratarea, pentru că pierdem foarte multă apă prin transpiraţie. Practic, în condiţiile de caniculă de astăzi, indicat este să consumăm doi litri şi jumătate spre trei litri de lichide pe zi. În afară de apă, pot fi consumate şi compoturi, supe de legume, iaurturi uşoare. Cafeaua în exces sau ceaiul negru nu sunt indicate în perioadele de caniculă. O bere rece este permisă, dar atenţie, alcoolul deshidratează.
Din cauza căldurii, aportul caloric trebuie să fie un pic mai redus şi format în principal din legume şi fructe proaspete. Sunt recomandate iaurturile, sana, mai usoare, din cele semidegresate. Carnea de pui sau de peşte, dar nu în exces. De evitat grăsimile, prăjelile, alimentaţia foarte densă din punct de vedere caloric, gen brânzeturi grase, carnea de porc sau carnea tocată.
Tot din cauza statului prelungit la soare şi în lipsa unor măsuri de protecţie, temperatura corpului poate ajunge şi la 39 , chiar la 40 de grade Celsius, ceea ce este grav, afirmă medicii. Într-o astfel de stare, pe piele apar broboane de transpiraţie, în ciuda faptului că epiderma este rece şi palidă. Totodată, apar dureri de cap, ameţeli şi o stare generală de rău. Cu alte cuvinte, atunci când corpul are o temperatură cu mult peste cea normală apare o stare accentuată de moleşeală şi de slăbiciune. Persoanele care experimentează o astfel de stare ar trebui să se ferească imediat din bătaia soarelui şi, de preferat, să se adăpostească într-un loc bine ventilat şi să bea apă cu puţină sare. Ideală ar fi consumarea unei băuturi izotonice special concepută pentru sportivi, cu rol de refacere a balanţei electroliţilor din corp.