Soia este o planta ce poate face minuni pentru organismul tau. Deasemenea este alimentul de baza pentru romanii care tin post, avand multe beneficii pentru sanatate noastra.
Alimentele cu proteine din soia sunt alegeri alimentare sanatoase si o buna alternativa la produsele din carne sau la produsele care contin colesterol si grasimi saturate.
In medicina chineza soia este folosita pentru a trata febra, raceala, insomnia, durerile de cap, disconfort toracic sau agitatia.
Soia intarzie imbatranirea, previne osteoporoza si scade colesterolul.
Uleiul de soia este extraordinar pentru piele, ajutand la revitalizarea sa. In plus, acesta creste productia de colagen si poate fi adaugat in produsele de protectia solara. Uleiul de soia este folosit si in afectiunile rinichilor.
Soia mai poate fi folosita la gatit. Din soia se poate face supa, tocanita, salate si diferite bauturi.
Soia contine o serie de elemente importante pentru buna functionare a organismului, printre care fosfor, calciu, magneziu, sodiu. Are de sapte ori mai mult magneziu decat painea din grau. Vitaminele B, D si E, care se gasesc in soia, intarzie procesul de imbatranire, in timp ce acizii grasi nesaturati stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase.
Laptele de soia este inlocuitorul perfect al laptelui de vaca. Acesta nu contine colesterol, ci din contra, contine fitosteroli care produc scaderea colesterolului. Pentru ca nu provoaca aciditate gastrica precum laptele de vaca, e indicat in afectiuni gastrice si intestinale.
Pentru a avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata, cantitatea si tipul de soia consumata ar trebui sa depinda de istoricul medical al fiecaruia dintre noi, dar si de mostenirea genetica. Iata mai jos cateva dintre recomandarile generale privind consumul de soia:
Alege produse din soia intreaga
Asigura-te ca produsele respective sunt ecologice, fara a avea substante chimice care sa iti afecteze sanatatea.
Evita produsele din soia modificate genetic.
Alege produse traditionale sau pe cele despre care stii ca sunt din soia fermentata (edamame, natto, miso, tempeh etc).
Asadar, daca nu esti alergic la soia, nu ai probleme legate de glanda tiroida sau tumori estrogen-dependente, produsele din soia sunt sigure si benefice sanatatii tale, atat timp cat sunt consumate cu moderatie.