În cursul zilei ieri, Poliţia Română a declanşat o acţiune de amploare pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic, fiind vizate atât tăierile ilegale de arbori, cât şi eventualele infracţiuni de evaziune fiscală în acest domeniu. Au avut loc peste 80 de descinderi în 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti.
Acţiunea se desfăşoară sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, fiind angrenaţi poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R., ai inspectoratelor judeţene de poliţie din Vrancea, Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Argeş, Buzău, precum şi de la Poliţia Capitalei, sprijiniţi de jandarmi.
De asemenea, la activităţi participă şi specialişti din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, respectiv ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare din subordine.
Pe raza județului Bacău, au fost vizate activităţile desfăşurate de către societăţile comerciale cu obiect de activitate în exploatarea, prelucrarea, transportul şi comercializarea lemnului. Echipele de control au acţionat simultan în locațiile a 14 agenți economici, atât la sediile sociale cât și la punctele de lucru.
În activităţi au fost angrenaţi 25 de poliţişti din cadrul I.P.J. Bacău, 11 inspectori silvici, 12 comisari A.N.A.F., 4 comisari din cadrul Gărzii de Mediu şi 17 jandarmi.
În cadrul acţiunii s-a verificat tot circuitul parcurs de la tăiere la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente.
În urma activităților desfășurate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 96 000 de lei și s-a dispus măsura indisponibilizării în vederea confiscării a cantității de 30 m.c. de material lemnos, în valoare de 3000 de lei.