Atunci cand cautam retete consistente si satioase n-ar fi rau sa iti indrepti atentia catre una din legumele preferate de sezon: vanata. Este un ingredient pe care il vei adora in mancaruri si care primeste langa el o multime de alte arome. Iti propunem sa il incerci in cateva retete gustoase.
Nu numai salata de vinete merita incercata. Ce zici de tocanite, ratatouille sau musaca? In toate poti folosi vinetele carnoase, coapte incet la caldura.
Rulouri cu vinete in sos de rosii
Ingrediente: 2 vinete
Umplutura rulouri: 300 g carne tocata, 1 ceapa rasa, 2-3 linguri pesmet, 4 linguri cascaval ras, 1 ou, patrunjel, sare si piper.
Sos rulouri: 5-6 rosii, 2-3 catei de usturoi, 2 linguri ulei, busuioc, sare si piper.
Mod de preparare:
Usturoiul taiat feliute se caleste usor in 2 linguri ulei. Se adauga rosiile date pe razatoare si se fierbe totul 10-15 minute. Se adauga dupa gust sare, piper si busuioc.
Vinetele se taie in felii subtiri, pe lungime si se preasara cu sare. Se prajesc 3-4 minute, in putin ulei, pana se inmoaie. Se scot pe hartie absorbanta.
Carnea tocata se amesteca cu sare, piper, patrunjel tocat marunt, cascaval ras, ceapa rasa, ou si pesmet. Din pasta obtinuta se modeleaza forme cilindrice, mici, care se infasoara apoi in felii de vinete. Rulourile se pot lega cu frunze de ceapa verde, se pot prinde cu scobitori sau se pot lasa ca atare. Se aseaza in tava si se toarna sos de rosii peste ele.
Se da tava la cuptor pentru 45-50 minute.
Metoda de preparare:
Incingem cuptorul la 200C.
Pune feliile de vinete pe doua tavi de copt, unge-le cu ulei si condimenteaza cu sare si piper. Coace-le timp de 20 minute, pana cand se inmoaie.
Intre timp, incinge 1 lingura ulei pe foc mediu. Caleste carnea tocata timp de 4 minute, pana cand se patrunde. Adauga condimentele si ierburile aromatice, sare si piper si mai gateste inca 3 minute. Scoate carnea intr-un bol.
Intinde 250ml sos Bechamel intr-un vas ceramic pentru copt. Adauga doua foi de sagana. Pune jumatate din carnea de vita, parmezan, inca doua foi de lasagna, jumatate din feliile de vinete, inca 250ml sos, parmezan si repeta pana cand termini ingredientele.
Acopera lasagna cu o folie de aluminiu si coace in jumatatea de sus a cuptorului timp de 35-40 minute si inca 5 minute neacoperita. Lasa-o sa se raceasca 20 minute inainte sa o tai.
Sosul Bechamel cum se prepara: Se topeste untul pe foc mic intr-o craticioara, apoi se adauga faina si se amesteca bine cu telul pana obtinem o crema, apoi lasam pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amestecam mereu, Dupa incepem sa adaugam lapte, incet… ca la maioneza. In acelasi timp invartim cu telul in sos, dupa ce ati incorporat laptele mai lasati la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu. Ingredinetele necesare acestiu sos: 50g unt. 1 lingura cu varf faina alba si 250ml lapte fierbinte (300ml lapte pentru un sos moale).
Ingrediente: 500 g vinete, 500 g dovlecei, 500 g ardei gras (rosu, verde, galben), 3 linguri ulei. Pentru sos: 3 linguri ulei, 4 cepe tocate, 1 kg rosii oparite si curatate de pielita, 4 catei de usturoi (zdrobiti), sare, piper, o foaie de dafin, nucsoara, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
Se taie vinetele si dovleceii (cu coaja) cuburi mai mari, iar ardeii – fasii. Se calesc toate ,pe rand, intr-o tigaie, dupa care se pun intr-o cratita si se amesteca.
Sosul: Se pune la-ncins uleiul si se rumeneste ceapa. Se adauga rosiile taiate, nucsoara, usturoiul, foaia de dafin, sarea si piperul.
Se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se introduc vinetele, dovleceii si ardeii, se presara deasupra patrunjelul tocat si se serveste imediat.
Ingrediente:3 vinete, 5 cartofi medii, 2 dovlecei, 4 ardei, 6 rosii, piper boabe si macinat, sare, 1 capatana usturoi, 4 linguri ulei, 1 legatura patrunjel, 2 frunze busuioc, 2 linguri pesmet si 30 g margarina.
Mod de preparare:
Se spala cartofii si se pun sa fiarba cu coaja in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scot din apa si se lasa sa se raceasca, apoi se curata de coaja.
Vinetele se spala si se curata, la fel si dovleceii, apoi se taie rondele potrivite si se calesc in putin ulei cat sa se inmoaie si sa elimine toxinele. Se lasa sa se scurga intr-o sita.
Separat, se taie rondele rosiile si cartofii fierti si se curata usturoiul. Ardeii se spala, se curata de samburi si se taie rondele.
Se tapeteaza tava cu unt si pesmet si se aranjeaza legumele, dupa preferinta. Acestea se pot intercala sau se pot suprapune. Se lasa tava in cuptor sa se rumeneasca. Musacaua se serveste ornata cu patrunjel si busuioc verde.