Evaziunea fiscală în domeniul pâinii s-a redus cu 300 de milioane lei în perioada septembrie 2013 – iunie 2014, după reducerea TVA de la 24% la 9%, conform estimărilor Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Comisiei Naționale de Prognoză, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu.
Evaziunea în acest sector se situa la 70%. Patronatul ROMPAN a prezentat tot miercuri date conform cărora evaziunea fiscală în sector s-a redus de la 70% la 50%.
Ministrul Ioana Petrescu a prezentat evaluările MFP care arată că, în perioada septembrie 2013 — iunie 2014, producția de pâine a crescut cu 18%, iar cea de făină cu 16%, producția de cozonaci a urcat cu 17%, cea de paște făinoase a crescut cu 4%, iar producția de produse de patiserie și cofetărie s-a majorat cu 4%.
Datele statistice arată că există un avans al producției oficiale (fiscalizate — n.r.) pentru toate categoriile pentru care s-a aplicat măsura (reducerii TVA — n.r.). Impactul a fost vizibil imediat, în septembrie 2013 față de septembrie 2012 producția de pâine a crescut cu 10.000 tone, iar cea de făină cu 20.000 tone, a arătat oficialul MFP.
De asemenea, prețurile au scăzut imediat, cu 15% în în octombrie 2013. La nivelul lunii decembrie, prețurile erau mai mici în medie cu 11,39% la pâine și 8,82% la făină, iar în perioada septembrie 2013 — iunie 2014 scăderile de prețuri sunt de 10,25% la pâine, 7,86% la făină și de 7,69% pe ansamblul industriei de morărit și panificație.
Impactul bugetar al măsurii de reducere a TVA a fost de 281,4 milioane lei, mai mic cu 0,3 milioane lei decât cel estimat inițial, de 281,7 milioane lei.
„Rezultatele sunt favorabile, cifrele arată foarte bine, în pofida numeroaselor dubii și critici în jurul acestei măsuri (..) Măsura a fost una corectă, luată la timpul potrivit”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Sursa: www.agerpres.ro