Vineri, 10 octombrie, ora 13.00, Galeria nouă a UAP Bacău (str. Nicolae Bălcescu, nr.2, langă Hotelul Moldova) va găzdui, in sala mică, de la parter, vernisajul unei incitante expozitii internationale de grafică si fotografie artistică, sub genericul ,,La aniversară’’. De unde această amprentă eminesciană ? Ne-a răspuns, abia venită de la Paris, doamna Angela Scarlat, curatorul acestei expozitii : ,,Adevărat, titlul e imprumutat de la Eminescu, dar se leagă de un eveniment de suflet. In acest an, prima promotie a Liceului Teoretic nr.3 Bacău (actualul Liceu cu program de educatie fizică si sport – n.n.) implineste 50 de ani de la absolvire. Vă dati sema, sunt 50 de ani de atunci! Nici nu-mi vine să cred! Cu acest prilej, incă din 21 martie, imediat după ce mă intorsesem dintr-un pelerinaj la Ierusalim, organizat de Mitropolia Ortodoxă Romană a Europei Occidentale si Meridionale, am si inceput sa urzesc firele de legătură cu fostii colegi de promotie. Cum, printre acestia, se aflau si numerosi cetăteni ai statului Israel, i-am abordat imediat si asa am luat legatura si cu artistii plastici prezenti in această expozitie, Fred Berkovitz, Bianca Wexman si Berta Bar-Kovetz, fostii mei colegi din adolescenta noastră băcăuană. In paranteză fie spus, cel de-al patrulea expozant, tanărul Micha Tanny, prezent pe simeze cu două Apusuri, este din noua generatie. I-am contactat, am vorbit de mai multe ori cu ei, pană i-am convins si acum iată-i la Bacău, mai intai aici, la Galeriile de artă, si apoi, evident, la intalnirea de promotie, programată tot in cursul zilei de vineri. Berta va sosi la Bacău pe 6 octombrie, iar Fred si Bianca vor fi aici abia in dimineata zilei de 10 octombrie. Mai vreau să adaug că artistii au trimis la Bacău toate lucrările in mape, iar panotarea expozitiei a fost făcută de cunoscutii artisti plastici băcăuani Ioan Burlacu si Gheorghe Zărnescu’’.
FRED BERCOVICI. Cercetător, inventator in domeniul spatiului virtual, locuieste la Nesher, un satelit al orasului Haifa din Israel.Grafician deosebit de talentat, a participat la numeroase expozitii, fiind distins cu premii prestigioase. Să mentionăm că binecunoscutul critic de artă băcăuan Iulian Bucur i-a remarcat calitatea lucrărilor chiar in momentul in care acestea erau scoase din mape.
BIANCA WEXMAN. Are dublă cetătenie, israeliană si belgiană, dar locuieste, cu sotul, la Paris. A studiat artele plastice in Belgia, apoi a urmat, la Muzeul Luvru, cursuri de grafică si istoria artei. Este si specialistă in telecomunicatii.
BERTA BAR-KOVETS. A plecat in Israel chiar in 1964, imediat după absolvirea liceului. A studiat, in Israel, mai intai filologia (sectia engleză-franceză), devenind apoi pasionată de cercetările aerospatiale. Este deosebit de pasionată de fotografia artistică, dedicandu-i aproape in totalitate timpul liber. A călătorit si continuă să călătorească foarte mult.