Comisia Europeană a anunțat joi că nouă state ale Uniunii Europene vor avea de suferit iarna aceasta dacă Rusia va întrerupe total furnizarea de gaze, conform rezultatelor probelor de rezistență la care au fost supuse statele membre, relatează agenția EFE.
Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Bulgaria, Grecia, România, Ungaria și Croația vor fi țările cele mai afectate, în timp ce altele, precum Spania sau Portugalia, care importă gaze din Norvegia și nordul Africii, nu vor avea de suferit.
Executivul comunitar a semnalat că, din cauza izolării energetice a Peninsulei Iberice, Spania și Portugalia nu vor putea să ajute celelalte țări, în cazul unei întreruperi a aprovizionării din Rusia.
CE a analizat modul în care vor rezista statele membre în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze, folosind patru scenarii diferite, de la cel mai ușor la cel mai grav: o întrerupere timp de o lună, cu solidaritate între țări, întrerupere de o lună fără solidaritate, cum s-a întâmplat în 2009, și similar în cazul unei întreruperi de șase luni.
‘O întrerupere prelungită va avea un impact substanțial în UE, statele membre din Est și cele din comunitatea energetică fiind cele mai afectate’, precizează experții CE, care au calculat pierderi între 5 și 9 miliarde metri cubi de gaze.
În scenariul cel mai pesimist, o întrerupere de jumătate de an și fără ajutor între statele membre, vor fi afectate Bulgaria, România, Lituania, Estonia și Finlanda și, în mai mică măsură, Ungaria și Polonia.
CE precizează că doar în cazul Estoniei situația ar putea fi atât de gravă încât să afecteze și furnizarea de gaze către populație, dar consideră că nu se va ajunge la această situație, grație solidarității dintre statele membre.
Cazuri precum cel al Finlandei, care depinde 100% de importurile de gaze din Rusia, sunt, de asemenea, grave, dar această țară, spre exemplu, are posibilitatea schimbării cu o altă sursă, precum biomasa, ceea ce ar putea reduce impactul.
‘Suntem într-o situație mai bună față de cea din 2009. Avem depozitele pline în proporție de 90%’, a dat asigurări, într-o conferință de presă, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Acesta s-a referit și la situația din Ucraina, principala țară de tranzit al gazului rusesc spre UE, și a dat asigurări că în prezent are înmagazinate 17 miliarde metri cubi de gaze, dintr-o capacitate de 31 miliarde mc, datorită fluxului invers dinspre Slovacia, Polonia și Ungaria.
‘Suntem vulnerabili, dar azi avem o analiză mai detaliată ca niciodată. Este totul mult mai clar față de acum cinci ani și, de aceea, vom putea reacționa mai rapid’, a adăugat Oettinger.
El consideră că rezultatele prezentate joi de către Comisia Europeană trebuie să arate partenerilor ruși că ‘nu are niciun sens să utilizeze gazele drept instrument politic’.
Comisarul european s-a arătat încrezător că Rusia și Ucraina ar putea ajunge la o soluție pentru disputa pe tema gazelor la reuniunea de săptămâna viitoare, de la Bruxelles, la care UE participă ca mediator.
Sursa: www.agerpres.ro