Semnificatiile zilei de 17 octombrie

saracie17 octombrie este Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei, zi marcata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite in 1992. Banca Mondiala estimeaza ca aproximativ 1,3 miliarde de oameni din intreaga lume traiesc in saracie (cu putin peste 1 dolar pe zi), iar cele mai recente date furnizate de Organizatia pentru Alimente si Agricultura arata ca, din totalul populatiei globale – 7 miliarde de oameni – aproximativ 925 de milioane sufera din cauza foametei, saracia avand un rol determinant in decesul a cel putin 5 milioane de copii, in fiecare an, in intreaga lume.

Conform raportului publicat de ONU anul trecut, dezechilibrul privind sanatatea populatiei intre tarile sarace si cele bogate s-a redus in ultimele doua decenii, dar inca mai exista provocari majore cu privire la sanatatea copiilor şi a mamelor, reducerea saraciei, egalitatea intre sexe, scaderea efectelor nocive asupra mediului inconjurator. In Uniunea Europeana, Romania  se afla pe unul dintre ultimele locuri cu privire la raportul dintre nivelul de trai si saracie (peste 40% din populatia tarii), clasamentul fiind completat de Letonia si Lituania (peste 30%). La polul opus se afla Cehia, Suedia si Olanda, unde saracia abia atinge 15% din populatie. Potrivit Uniunii Europene, o persoana este considerata ca fiind saraca daca are “un venit disponibil sub 60% din venitul mediu national”.

In 1604, astronomul german Johannes Kepler a observat in constelația Ophicus Supernova din 1604 („Steaua lui Kepler”); el a publicat mai tarziu concluziile sale in cartea “De Stella nova in pede Serpentarii”.

In 1610 este incoronat la Reims, Regele Soare, regale Ludovic al XIII-lea al Frantei.

In 1806 este asasinat fostul lider al revolutiei din Haiti, imparatul Jacques I al Haiti, dupa o domnie opresiva.

In 1878 este acreditat in Romania primul ambasador strain, în persoana contelui László Hoyos-Sprinzenstein, reprezentantul Austro-Ungariei.

In 1933 Albert Einstein se refugiaza în Statele Unite ale Americii ca urmare a preluării puterii In Germania de catre nazisti.

In 1979 Maica Tereza primeste Premiul Nobel pentru Pace datorita actiunilor de sprijinire a saracilor din Calcutta, India.

In 1853 se naste Marea Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a Romaniei; in 1873, Gheorghe Țițeica – matematician roman; in 1912, Papa Ioan Paul I; 1920, Montgomery Clift – actor american de film; in 1972, Eminem – rapper american, iar in 1990, Marius Copil – jucator roman de tenis.

In 1849 moare Frédéric Chopin, muzician si compozitor polonezo-francez; in 1887, Gustav Robert Kirchhoff – fizician german; in 1904, Ștefan Petică – poet roman; in 1934, Santiago Ramón y Cajal – histologist si doctor spaniol, laureat Nobel pentru Medicina; in 1967, Pu Yi – ultimul imparat al Chinei; in 1983, Raymond Aron – filosof, sociolog si politolog francez, iar in 2008, Gheorghe Pavelescu – etnolog si folclorist roman, apropiat colaborator al lui Lucian Blaga, doctor in filosofia culturii (cu Lucian Blaga), in sociologie rurala (cu Dimitrie Gusti) si in etnologie (cu Romulus Vuia).

Adauga un comentariu

*