Semnificatiile zilei de 24 octombrie

genAs340Astazi este Ziua Organizatiei Natiunilor Unite. In 1947, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat 24 octombrie, ziua aniversara a Cartei Natiunilor Unite, zi ce „va fi dedicata informarii popoarele din lume despre scopurilor si realizarilor ONU”. In 1971 Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezolutie prin care declara ca „Ziua Internationala a Natiunilor Unite” trebuie sa fie o zi de sarbatoare si a recomandat sa fie considerata ca o sarbatoare a Natiunilor Unite de catre toate statele sale membre. Aceasta zi este dedicata informarii popoarelor din lume cu privire la obiectivele si realizarile Organizatiei. Numele de Organizatia Natiunilor Unite a fost sugerat pentru prima data de catre presedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt, referidu-se la aliati in timpul razboiului. Franklin Roosevelt a adoptat numele si prima utilizare oficiala a termenului a fost la 1 ianuarie 1942 in Declaratia Organizatiei Natiunilor Unite. In timpul fazelor ulterioare de dupa cel de-al doilea razboi mondial, aliatii au utilizat termenul de „Organizatia Natiunilor Unite” pentru a se referi la alianta lor. In prezent ONU este cea mai importanta organizatie internationala din lume. A fost fondata in 1945, dupa Al Doilea Razboi Mondial si in prezent are 193 de state membre. Infiintarea sa a constat in semnarea de catre membrii ei fondatori, China, Franta, Marea Britanie, SUA, URSS, dar si de catre majoritatea semnatarilor, a Cartei Organizatiei Natiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU reprezinta expresia hotararii tarilor membre de a preveni o noua conflagratie mondiala, de a mentine pacea si securitatea internationala, de a dezvolta relatii prietenesti intre state, de a realiza cooperarea pentru solutionarea problemelor economice, sociale, culturale si umanitare cu care se confrunta omenirea si de a promova si incuraja respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale pentru toti, fara deosebire de rasa, sex, limba sau religie. Sediul central al organizației este la New York.

Tot astazi se serbeaza si Ziua Mondiala a Informarii asupra Dezvoltarii Mondiale. Aceasta zi a fost proclamata de Adunarea Generala a ONU in 1972, pentru a atrage atentia opiniei publice asupra problemelor legate de dezvoltare si asupra nevoii de a facilita comunicarea internationala pentru rezolvarea acestor probleme.  Astfel printr-o mai buna raspandire a informatiei si prin mobilizarea opiniei publice si mai ales a tinerilor, se vor intelege mai bine problemele legate de dezvoltare, promovandu-se astfel cooperarea internationala in vederea evolutiei societatii.

In 1795 teritoriul Poloniei este impartit intre Prusia, Rusia si Austria, statul polonez reaparand pe harta Europei abia la sfarsitul Primului Razboi Mondial in 1918.

In 1857  se inființeaza Sheffield F.C. – primul club de fotbal din lume.

In 1917 are loc Revolutia din Octombrie, sau Revolutia Bolsevica,  prin care bolsevicii au preluat puterea cu forta de la guvernul lui Kerenski, si care a inaugurat a doua faza a Revolutiei Ruse din 1917. Lovitura de stat a fost organizata sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin si este considerata a fi prima revolutie comunista din secolul al XX-lea, bazata pe ideile lui Karl Marx.

In  1929 Bursa din New York sufera o grava prabusire ramanand in istoria Bursei sub numele de „Joia Neagra”.

In 2003 are loc ultimul zbor Concorde pe ruta New York – Londra.

In 1933 se naste Draga Olteanu-Matei, actrita romana; in 1940, Eugen S. Cucerzan – filosof roman; in 1946, Anda Călugăreanu – actrita si interpreta romana de muzica usoara si folk; in 1953, Pimen Georgescu – Mitropolit al Moldovei; in 1955, Minodora Cliveti – politician roman; in 1958, Magda Catone – actrita romana; in 1966, Roman Abramovici – om de afaceri rus; in 1972, Ruxandra Dragomir – jucatoare romana de tenis, iar in 1985, Wayne Rooney – fotbalist englez.

In 1920 moare Marea Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a Romaniei; in 1922,  George Cadbury – industrias englez renumit pentru fabricile de ciocolata; in 1944, Louis Renault – industrias francez, iar in 1983, Elie Carafoli – inginer, creatorul scolii romanesti de aerodinamica, membru al Academiei Romane.

Adauga un comentariu

*