Este considerata vedeta sezonului și este foarte ușor de găsit și de preparat. Nu este doar ingredientul perfect pentru nenumărate rețete, dar aduce și multe beneficii asupra sănătății.
Deasemena nu este folositor doar pentru prăjituri şi lampioane de Halloween, ci îţi sugerăm să profiţi de calităţile lui terapeutice.
Benefic pentru vedere
Un mare merit al dovleacului este acela că păstrează vederea sănătoasă. Acest lucru se datorează conținutului bogat de vitamina A, potrivit medicilor americani de la National Institute of Health. Cum dovleacul are și un conținut ridicat de luteină, acesta are efect protector împotriva radicalilor liberi, deci previn apariția unor boli ale ochilor.
De ajutor în curele de slăbire
Dovleacul este o sursă importantă de fibre, ceea ce înseamnă că este de ajutor persoanelor care se află la cură de slăbire. Totodată, are și un conținut scăzut de calorii, 100 de grame conținînd 12 calorii. Acesta este și sățios, de aceea poate fi servit chiar și la cină.
Protejează pielea
Betacarotenul conținut de dovleac este o barieră care protejează pielea de efectul negativ al radicalilor liberi. Așadar, este de ajutor pentru menținerea sănătății pielii, cât și pentru a-i menține elasticitatea. Mai mult, previne apariția ridurilor. Reduce și apariția rscului de cancer și, datorită conținutului bogat de potasiu are un rol protector pentru inimă.
Pentru o bună funcționare a sistemului imunitar
Dovleacul este bogat în vitamina C, ceea ce înseamnă că ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic, pentru a face față răcelilor și virozelor de sezon. O felie de dovleac copt, pe zi, este ideală, spun specialiștii.
Are, de asemenea, și un conținut bogat de calciu, ceea ce înseamnă că protejează împotriva bolilor oaselor. În urma unui studiu al cercetătorilor britanici, s-a descoperit că persoanele care au consumat în fiecare zi 100 de grame de dovleac au avut un risc mai scăzut de a dezvolta artroză.
Şi nu în ultimul rând foloseşte feliile de dovleac şi pentru masca de faţă.
Fă-ţi baza: Amestecă aproximativ un sfert de cană de suc din dovleac şi un ou întreg. Gălbenuşul hrăneşte pielea, în timp ce albuşul oferă un efect de strângere, în cazul pielii lăsate.
Pentru tenul uscat: Se adaugă câteva linguriţe de miere; au proprietăţi antibacteriene.
Pentru tenul gras: Pentru un efect astringent, se amestecă un strop de suc de mere sau de afine.
Cum aplici: Întinde masca de dovleac pe faţă, relaxează-te timp de 20-25 minute, după care vei descoperi un ten mai ferm, mai fin şi mai luminos.