Metode mai putin obisnuite pentru mentinerea starii de sanatate

descult-300x199Deseori, mijloacele non-traditionale la care ne supunem, datorita binefacerilor civilizatiei, ne indeparteaza de practicile primitive, cu care stramosii nostri si-au sustinut sanatatea, au mentinut perpetuarea speciei si au facut ca noi sa existam astazi.

Geofagia – ceva la care nu ne-am fi asteptat

Igiena personala si cea din bucatarie, spalarea fructelor si a legumelor, selectia riguroasa a alimentelor comestibile – toate acestea nu le faceau stramosii nostri, iar cei primitivi, cu atat mai putin.

Fara sa-si dea seama, ei isi intareau organismul, sporindu-i imunitatea in fata multor pericole, dar ramaneau fara aparare in fata altora. Atunci, cadeau prada molimelor. Noi am eliminat molimile prin vaccinuri, antibiotice si alte procedee, care au invatat organismul sa reziste, dar l-au dezimunizat.

Cercetatorii de la Universitatea Cornell au dovedit recent ca, in anumite limite, igiena este daunatoare. Introducerea in organism a unor factori pe care ii catalogam „murdarie” stimuleaza sistemul imunitar. Respectiva „murdarie”, in cantitati mici, are efect homeopatic.

Din pacate, constatarea nu a dus si la solutii. Nu ne putem intoarce la faza cand mancam fructele nespalate. Exista totusi un procedeu empiric, cunoscut sub numele de „tratament cu lut”. S-ar putea sa nu fie de neglijat.

Baia de padure

Japonezii practica frecvent acest procedeu, numit, la ei, Shinrin-yoku. Nu trebuie decat sa petreci cateva ore – macar saptamanal – intr-o padure deasa, bogata in vegetatie. Regula cere sa nu repeti doua sedinte consecutive in acelasi fel de padure. De exemplu, o data intre brazi, alta data intre stejari, fagi, mesteceni, artari.

Baia de padure determina reglarea tensiunii arteriale, scaderea starii de stres si cresterea imunitatii. Este ideal ca baia de padure sa fie practicata impreuna cu familia sau cu prietenii. Singuratatea nu prinde bine.

Mersul descult

Unii cercetatori sustin ca omul, cand s-a incaltat, si-a scurtat viata cu zece ani. Specialistii stiu ca, in talpa piciorului, se gasesc terminatii nervoase aflate in corespondenta cu diferite organe. Cunoscatorii practica o procedura numita presopunctura: prin apasarea unui anumit punct, actioneaza asupra unui anumit organ.

Oricine din noi daca incearca sa apese diferite puncte din talpa, poate nimeri un loc, care produce o senzatie reflexa (o mancarime, intepatura sau chiar durere) intr-o alta zona a corpului. Repetand procedura pe acelasi punct, revine senzatia, ceea ce confirma corelarea.

Mersul descult are rolul de a sensibiliza toate punctele, care dau raspunsuri reflexe benefice in diferite organe ale corpului.

Gradinaritul sub clar de luna

Gradinaritul este benefic oricand, dar efectuat sub clar de luna, are un efect neobisnuit si inexplicabil asupra sanatatii. Este indicat ideosebi pentru cei cu insomnii sau manifestari nervoase si foloseste bolnavilor de astm. Se mai spune ca gradinaritul sub clar de luna fereste de cancer, dar bineinteles nu este dovedit.

Baia de mare

Beneficiul baii de mare se cunoaste de multa vreme, dar putina lume stie ca inotul in mare dimineata, dupa rasaritul soarelui, este util bolnavilor de diabet tip 2, obezilor si celor cu uneleafectiuni cardiace. Acestia din urma insa n-ar trebui sa intre in apa rece a marii fara avizul medicului.

Statul in picioare

Suntem facuti sa ne petrecem o buna parte a zilei in picioare, iar noaptea culcati. Fotoliul de la birou este cert daunator. Pentru acest motiv, unele firme occidentale ofera fiecarui salariat doua locuri de munca: un birou cu fotoliu si un pupitru la care poate lucra stand in picioare.

In functie de propria dispozitie, salariatii isi aleg varianta convenabila, in general pe principiul juma’-juma’.

Inotul iarna in apa rece

Acest sport, practicat frecvent in tarile nordice, caleste organismul si – ciudat – te fereste de raceala. In tarile respective, sunt organizate bai publice in bazine sau rauri, cu vestiare calde, in care te intorci imediat ce ti-ai terminat scurta sedinta de inot.

Procedeul este popular in Finlanda, Suedia, Norvegia si, chiar in centrul Moscovei, exista un asemenea stabiliment.

Sursa: www.ziare.com

Adauga un comentariu

*