Semnificatiile zilei de 5 noiembrie

img_983281_thumbs_600x440_263501In Marea Britanie astazi se sarbatoreste “Ziua focurilor de artificii”, sau Guy Fawkes Night. Asadar, cine este Guy Fawkes? S-a nascut in 1570 la Stonegate, York , int-o familie bogata si a fost crescut ca multi copii anglicani protestanti. Tatal sau a murit devreme, iar mama s-a recasatorit cu un barbat catolic. Se crede ca tatal vitreg l-a incurajat pe Guy Fawkes sa se incline spre catolicism. Astfel, la varsta de 16 ani, tanarul si-a schimbat credinta – a devenit catolic. Mai tarziu, el a devenit membrul unei grupari revolutionare catolice din Anglia, implicat in faimosul “Complot al prafului de pusca”. Acesta viza aruncarea in aer a Parlamentului din Londra si astfel uciderea regelui James I si a intregii aristocratii protestante, la data de 5 noiembrie 1605. Complotul a fost, insa, descoperit si Fawkes arestat pe cand pazea cele 800 kg de pulbere de pusca depozitate in butoaie, in subsolurile Parlamentului. Torturat, el si-a dat in vileag complicii. Astfel pe 31 ianuarie 1606 mai multi participanti la complot au fost judecati la Westminster Hall si, gasiti vinovati, au fost dusi la Old Palace Yard unde au fost spanzurati. Guy Hawkes a scapat de acest sfarsit macabru aruncandu-se de pe esafod si rupandu-si gatul. Incidentul a generat in Marea Britanie si in unele dintre fostele colonii britanice (Noua Zeelanda, insula Newfoundland, Canada, Bahamas) una dintre cele mai bizare sarbatori – „Noaptea focurilor de artificii”, “Sarbatoarea focurilor de tabara” sau “Sarbatoarea Guy Fawkes” – care celebreaza esecul complotului lui Guy Fawkes, in noaptea dintre 5 si 6 noiembrie, prin aprinderea de uriase ruguri si lansarea de artificii. In unele regiuni se pregatesc dulciuri speciale pentru aceasta sarbatoare – caramelele focului (Bonfire toffee), placinta cu sirop negru de melasa, mere cu glazura de caramel, cartofi copti la foc.

In 1720 are loc Tratatul de pace de la Constantinopol (“Pace Vesnica”) intre Rusia si Imperiul Otoman, reprezentand confirmarea tratatului incheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.

In 1914 Franta si Marea Britanie declara razboi Turciei.

In 1930 Sinclair Lewis devine primul scriitor american castigator al Premiului Nobel pentru Literatura “pentru forta si plasticitatea artei lui descriptive, precum si pentru darul de a crea cu ascutime si umor personaje reprezentand tipologii noi”. Iar in Germania cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea data, Dornier Do X, porneste primul sau zbor de promovare, de pe Lacul  Constanta (Bodensee) catre Amsterdam.

In 1994 pugilistul american George Foreman devene cel mai in varsta campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association) la varsta de 45 de ani.

In 2003 rețeaua Radio Contact Belgia renunta la statiile locale din Romania iar locul ii este luat de un radio romanesc, cu un suflu nou, Kiss FM.

In 1880 se naste  Mihail Sadoveanu, scriitor roman; in 1913, Vivien Leigh – actrita engleza; in 1917 – Jacqueline Auriol – aviator francez; in 1923, Rudolf Augstein – publicist german, fondatorul revistei „Der Spiegel”; in 1935, Radu Selejan – scriitor roman; in 1938, Joe Dassin – cantaret francez; in 1942, Mihai Sin – scriitor roman; in 1959, Bryan Adams – muzician rock canadian, iar in 1968, Ion Vlădoiu – fotbalist roman.

In 1879 moare James Clerk Maxwell, fizician englez; in 1930, Christiaan Eijkman – medic danez care a descoperit cauzele imbolnavirii de beriberi ; in 1955, Maurice Utrillo – pictor francez; in 1979 – Lucia Bălăcescu Demetriade – pictor, grafician si cronicar plastic roman; in 1984, Ștefan Bârsănescu – pedagog si eseist roman, membru corespondent al Academiei Romane; in 2007,  Ion Pavalache – dirijor roman, iar in 2010, Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist, politician roman, membru de onoare al Academiei de Stiințe a Republicii Moldova.

 

Adauga un comentariu

*