Semnificatiile zilei de 6 noiembrie

ONUAstazi este Ziua internationala pentru prevenirea exploatarii mediului in timp de razboi si conflicte armate. La 5 noiembrie 2001, Adunarea Generala a Națiunilor Unite a declarat ziua de 6 noiembrie a fiecarui an – Ziua internationala pentru prevenirea exploatarii mediului in timpul razboaielor si conflictelor armate – pentru a atrage atentia asupra daunelor aduse mediului (ecosistemelor) si resurselor naturale in perioadele de conflict armat, dar si asupra efectelor negative care se mentin mult timp dupa incheierea unui razboi, afectand viitoarele generatii. In mod traditional, in perioadele de razboi sau in timpul conflictelor, victorua se masura si in functie de numarul mare de victime si raniți, dar si de nivelul distrugerii oraselor si a mijloacelor de trai. ONU a apreciat ca trebuie luate in considerare problemele de mediu, care anterior nu erau facute publice, dar reprezentau efecte grave. Intre acestea sunt incluse rezervele de apa poluate, culturile si padurile incendiate sau distruse, solul otravit sau animalele ucise, toate aceste acte fiind savarsite in numele castigarii unui avantaj militar.

In 1860  Abraham Lincoln este ales cel de-al 16-lea presedinte al Statelor Unite, primul republican care urma sa detina aceasta functie.

In 1918 este proclamata A Doua Republica Poloneza, de fapt numele neoficial dat Poloniei intre Primul  si al Doilea Razboi Mondial.

In 1919 se fondeaza, la Sighisoara, prin fuzionarea unor organizatii politice ale sașilor si ale șvabilor, Partidul German din Romania, care milita pentru promovarea intereselor specifice minoritatii germane.

In 1999 australienii resping, in proporție de 54%, instaurarea republicii, printr-un referendum constitutional.

In 1494 se naste  Suleiman Magnificul sau Suleiman Legiuitorul, unul dintre cei mai longevivi sultani ai Imperiului Otoman si foarte implicat in finalizarea sistemului de legi al Imperiului; in 1771, Alois Senefelder – inventator austriac a litografiei; in 1814, Adolphe Sax (Antoine-Joseph) – inventator de instrumente muzicale (saxofon), francez de origine belgians; in 1825, Charles Garnier – arhitect francez, cunoscut pentru proiectele pe baza carora s-au construit Opera din Paris si cazinoul din Monte Carlo; in 1861, James Naismith – medic si pedagog canadian, inventatorul baschetului; in 1865, William Boog Leishman – medic englez care a descoperit vaccinul contra febrei tifoide; in 1882,  Aurel Vlaicu – inginer si pilot roman; in 1914, Alexandru Mitru – prozator roman; in 1947, Alex Ștefănescu – critic literar roman; in 1949, Olga Delia Mateescu – scriitoare si actrita romana de teatru si film; in 1952, Michael Cunningham – scriitor american; in 1970, Ethan Hawke – actor american, iar in 1987, Ana Ivanović – jucatoare sarba de tenis de camp.

In 1893 moare Piotr Ilici Ceaikovski, compozitor rus; in 1976, Ilie Lazăr – jurist si politician roman, garda de corp a lui Iuliu Maniu; in 1988, Theodor V. Ionescu – fizician si inventator roman, iar in 2005, Petre Sălcudeanu – scriitor roman.

Adauga un comentariu

*