Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, buna funcţionare a acestuia este necesară. Printre rolurile sale este şi acela de contribui la eliminarea toxinelor.
Una din primele reguli pentru un ficat sănătos este evitarea unor factori de risc printre care alcoolul în exces,unele medicamente, grăsimile și zaharurile, dar mai ales pierderea nopţilor şi nerespectarea orelor de somn. Însă, pentru a ne asigura că acest organ esenţial pentru corpul nostru, trebuie să consumăm şi produse hepatoprotectoare.
Varza Kale
Toate alimentele din gama cruciferelor au un conţinut ridicat de substanţe nutritive. Însă, varza Kale conţine: vitamina K, vitamina C, vitamina B,vitamina E vitamina A, fier calciu, luteină şi antioxidanţi. Conţinutul diminuat de potasiu este indicat pentru că ajută în procesul de însănătoşire a unui ficat „obosit” din cauza privării de somn şi a unei alimentaţii necorespunzătoare.
Usturoiul
Usturoiul proaspăt este o alegere foarte bună pentru dietele urmăresc protejarea ficatului. Acest aliment are capacitatea de a activa enzimele hepatice, care ajută organismul la eliminarea toxinelor. În plus, usturoiul are alicină şi seleniu, doi compuşi naturali care ajuta la curăţarea ficatului.
Ceapa
La fel ca şi usturoiul, ceapa are o bază de substanţe antioxiante care ajută la lupta împotriva celulelor canceroase şi îmbunătăţirea activităţii cardiovasculare. În momentul în care ceapa este consumată proaspătă, această legumă devine un antiinflamator vital în procesul de tratare a afecţiunilor la nivelul ficatului.
Coacăzele
Chiar dacă toate fructele de pădure comestibile sunt sănătoase şi bogate în antioxidanţi, coacăzele merită o menţiune specială datorită proprietăţii lor unice de a lupta împotriva infecţiilor tractului urinar. Prin creşterea acidităţii urinei, coacăzele contribuie la sănătatea organismului prin faptul că bacteriile nu reuşesc să rămână ataşaţi de pereţii vezicii urinare.
Sfecla roşie
Sfecla roşie este bogată în flavonoizi care îmbunătăţesc funcţiile hepatice. Poate fi consumată în stare crudă prin pregătirea diferitor feluri de salate sau sub formă de suc.