Semnificatiile zilei de 9 noiembrie

4In 1938 toate vitrinele magazinelor evreiesti din Germania si Austria au fost sparte de catre bande de nazisti, eveniment denumit “Noaptea de Cristal”. Cu aceasta ocazie mai bine de 30.000 de evrei au fost trimisi in taberele de concentrare si peste100 au fost omorati. Mai mult de 7.000 de magazine au fost distruse. In amintirea acestor tragice evenimente, 9 noiembrie este marcata drept Ziua Internationala de Lupta Impotriva Rasismului si Antisemitismului. Cu aceeasi ocazie, 200 de sinagogi au fost transformate in scrum. A fost prima situatie din istoria moderna in care violenta a fost indreptata pe scara larga si in mod deliberat impotriva evreilor intr-o tara vest-europeana. Este o zi trista nu doar pentru comunitatea evreiasca ci pentru intraga omenire deoarece discriminarea si rasismul de orice fel fac inca parte din actualitate. Aceasta zi se doreste a fi una de normalitate, care sa tinda a deveni obisnuinta: fara rasism sau discriminari de orice maniera.

In 1330 oastea lui Basarab I a incepe o lupta la Posada cu ostirea ungara condusa de Carol Robert de Anjou, care se retragea spre Transilvania.

In 1376 se infiinteaza primele statute de breasla pastrate din Transilvania, care apartineau breslelor din Sibiu, Sighisoara, Sebes si Orastie.

In 1857 deputații pontasi din Adunarea ad-hoc a Moldovei, in frunte cu Ion Roata, depun o jalba pe biroul Adunarii prin care cerrau, printre altele, desfiintarea „boierescului”.

In 1877 armata romana cucereste reduta otomana de la Rahova.

In 1888 criminalul londonez Jack Spintecatorul face ultima sa victima, Mary Jane Kelly.

In 1938 diplomatul nazist Ernst vom Rath moare de ranile provocate de gloantele rezistentei luptatorilor evrei, un act pe care nazistii l-au folosit ca o scuza pentru a demara pogromul national cunoscut sub numele de Kristallnacht (Noaptea de Cristal).

In 1961 Romania devene membra a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

In 1818 se naste Ivan Turghenev, romancier, poet si dramaturg rus; in 1885, Velimir Hlebnikov – scriitor rus; in 1897, Ronald George Wreyford Norrish – chimist englez, laureat Nobel pentru Chimie in 1967; in 1899, Gheorghe Ștefan – istoric si arheolog; in 1915, André François – grafician francez si ilustrator de carti pentru copii; in 1933, Lucian Pintilie – personalitate de marca si personaj singular in peisajul teatrului si cinematografiei romanesti contemporane, iar in 1952, Jack Szostak – biolog american de origine engleza, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 2009 pentru descoperirea felului in care cromozomii sunt protejati de telomeri si de enzima telomeraza.

In 1916 moare Ioan Dragalina, general roman; in 1918, Guillaume Apollinaire – poet si scriitor francez; in 1937, Ramsay MacDonald – politician scotian, prim–ministru al Marii Britanii; in 1970, Charles de Gaulle – general si politician francez, presedinte al Franței; in 1991, Yves Montand – actor francez, iar in 2012, Iurie Darie – actor roman.

Adauga un comentariu

*