SEMNE SI SIMPTOME ALE GLANDEI TIROIDE

Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, are o greutatea de 5-6 g la nou-născut, atingând o greutate de 15-18 g la adult (este mai mare la femei decât la bărbați) și este situată în regiunea antero-laterală a gâtului.
Glanda tiroida este sub forma literei H sau fluture. Tiroida este situata la baza gatului, putin mai jos fata de „marul lui Adam”.n-THROAT
Tiroida este in zilele noastre una dintre cele mai afectate glande in randul populatiei, hipotiroidia sau functionarea deficitara a glandei tiroida fiind mai frecventa decat hipertiroidia (functionarea excesiva a glandei tiroida cu exces de hormoni tiroidieni).
Glanda tiroidă produce doi hormoni principali, tiroxina și tironina, care:
– stimulează metabolismul general,
– au influență asupra vitezei cu care este utilizată energia în corp și a producerii de proteine,
– influențează asupra termoreglării organismului,
– stimulează la copii creșterea scheletului,
– influențează compoziția sângelui,
– intensifică excitabilitatea sistemului nervos față de alți hormoni.

Cei doi hormoni sunt depozitați în foliculi, unde sunt legați de o proteină, formând tiroglobulinele. Pentru elaborarea hormonilor e nevoie de iod, care este furnizat prin alimentație. De asemenea, tiroida produce calcitonina, antagonist al hormonului paratiroidian, ce scade pragul calcemiei și stimulează osteogeneza.
Cei care au probleme cu glanda tiroida manifesta simptome diverse, respectiv au dificultati legate de greutate, se simt vlaguiti, sunt nervosi, depresivi si nu suporta caldura sau frigul.
Acest “regulator” al corpului si al mintii omului o ia uneori razna, in mod special in cazul femeilor. Tratamentul corespunzator este extrem de important pentru mentinerea starii de sanatate si pentru a evita problemele serioase.
Tiroida produce hormonii triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) iar dereglarile pot fi hipertiroidismul, o afectiune care produce hormoni in exces sau hipotiroidismul, o insuficienta de hormoni. Tiroida preia iodul din alimente, suplimenţi nutritivi sau sare iodată şi îl combină cu aminoacizi pentru a produce hormonii tiroidieni T3 şi T4. Hormonii mentionati regleaza metabolismul corpului omenesc si functiile organelor interne. T3 şi T4 traversează organismul prin fluxul sanguin şi ajută celulele să convertească oxigenul şi caloriile în energie.

Semne și simptome care ar trebui să ne alarmeze

Cresterea in volum a tiroideihead-neck
Cresterea in volum a tiroidei, cu sau fara prezenta nodulilor tiroidieni prin aparaitia unei umflaturi in partea anterioara a gatului: gusa tiroidiana
Diagnosticul se stabileste folosind trei investigatii paraclinice: ecografia tiroidiana, TSH-ul si punctia cu ac fin – in cazul existentei nodulilor cu suspiciune de malignitate. De cele mai multe ori, gusa este vizibila, iar nodulii superficiali sunt usor de descoperit, prin palpare.

Prezenta unei senzatii de sufocare si palpitatii
Dificultatile de respiratie, senzatia de sufocare sau lipsa de aer, tusea, raguseala sau senzatia ca exista alimente ramase in gat sunt o parte din simptome.
Palpitatiile pot fi insotite adesea de senzatia de sufocare a persoanei in cauza.

O stare continua de oboseala
Daca va simtiti obositi desi nu aveti motive intemeiate: nu lucrati fizic mult, dormiti peste 6 ore pe noapte, va hraniti corespunzator – atunci de vina ar putea fi tiroida.

Modificari la nivelul pielii
Daca simtiti modificari la nivelul pielii:
Pielea devine mai aspra, se ingroasa, este mata, lipsita de vitalitate, uscata si rece – posibil o hipotiroidie;
Pielea devine umeda, subtire, moale, fina la atingere (“ca de bebelus”), calda – posibil hipertiroidie;

Modificari ale memoriei si starii psihice

Un hipotiroidian devine depresiv, gandeste greu, uita si isi aminteste cu dificultate o anumita informatie, practic functiile creierului “se lenevesc”.
In cazul unui hipertiroidian functiile creierului sunt “mai agere”, pacientul tinde spre euforie, are momente de ideatie fantastice, dar trece repede de la o idee la alta, uita ce a vorbit acum 5 secunde, are mintea agera si nestatornica. Doarme mai putin si este hiperactiv.

Adauga un comentariu

*