1. Spala bine calamarii. Desi sunt deja curatati de la supermarket, este bine sa-i speli inainte sa-i gatesti fiindca mai pot avea nisip pe ei.
2. Asigura-te ca grill-ul este bine incins inainte sa pui calamarii pe el.
3. Nu tine calamarii mai mult de 2-3 minute pe gratar, pe fiecare parte, pentru ca pot deveni tari. Cand capata o culoare opaca, intoarce-i pe partea cealalta.
4. Intotdeauna foloseste o marinata pentru calamari, cu ulei de masline, ca sa nu se lipeasca de gratar.
5. Adauga si alte condimente in afara de sare si piper: paprika, ardei iute uscat, patrunjel.
Ingrediente pentru 4 portii de calamari la gratar
60 ml ulei de masline extravirgin
2 catei de usturoi
½ lingurita de coaja de lamaie
3 linguri de suc de lamaie
2 linguri de oregano proaspat tocat
sare si piper
450 grame de calamari proaspeti
Preparare:
Pune intr-un bol uleiul de masline, usturoiul tocat marunt, coaja si sucul de lamaie, oregano si un praf de sare si piper.
Poti inlocui calamarii cu creveti decorticati! Sunt la fel de deliciosi!Taie tentaculele calamarilor si cresteaza fiecare tub pe lat, la distanta de unu-doua degete. Pune tentaculele si tuburile de calamari in bolul cu dressing si amesteca. Acopera si refrigereaza o jumatate de ora.
Pune calamarii si tentaculele pe gratarul incis si uns cu ulei, la foc mare. Gateste cate 2 minute pe fiecare parte. Nu ii tine mai mult pentru ca se pot intari si capata o consistenta gumoasa.
Scoate-i pe un platou si serveste-i cu felii de lamaie sau cu salata verde langa.
Sursa: www.andreearaicu.ro