Astazi este marcata Ziua Internationala de Lupta Impotriva Bronhopneumoniei Obstructive Acute (BPOC). Este o boala caracterizata prin obstructia bronhiilor si deteriorarea tesutului pulmonar (emfizem). In 80% dintre cazuri, tabagismul este cauza principala a BPOC. Din cauza structurii fiziologice deosebite femeile fac forme de BPOC mult mai severe. Detectarea precoce a bolii se ciocneste de doua obstacole: simptomele sunt pe de o parte difuze si pot fi puse pe seama altor boli, iar pe de alta parte sunt asociate cu consecintele tabagismului, astfel, doar o treime din totalul persoanelor ce sufera de BPOC sunt diagnosticate. Respiratia dificila, cu gafaire, reducerea capacitatii de rezistenta la exercitiul fizic, tusea cu expectoratie sunt considerate principale simptome ale bolii. Ignorarea simptomelor si persistenta tabagismului au consecinte grave: spitalizare pe termen lung cu insuficienta respiratorie acuta, complicatii cardiace si deces prematur. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in 2020 BPOC va fi a treia cauza de mortalitate si a cincea cauza de handicap. Princilapa cale de preventie a bolii este renuntarea la tigara si, in cazul fumatorilor, consultarea periodica a specialistului. Atentie insa ca radiografia pulmonara nu reuseste intotdeauna sa evidentieze BPOC! Doar formele avansate ale bolii sunt vizibile cu ajutorul radiografiei.
In 1813 Gheorghe Asachi deschide la Academia Domneasca din Iasi un curs in limba romana pentru a se putea preda in limba nationala un curs de inginerie si hotarnicie, curs ce va functiona pana in 1818.
In 1836 se infiinteaza la Iasi Conservatorul Filarmonic si Dramatic, sub directia lui Gheorghe Asachi, spatarului Vasile Alecsandri (tatal) si a vornicului Stefan Catargiu; acesta se va inchide in 1840.
In 1924 iese de sub tipar primul numar al revistei saptamanale „Miscarea literara”, sub conducerea lui Liviu Rebreanu, ce va avea continuitate pana in 17 octombrie 1925.
In 1948 este testata cu succes prima locomotiva electrica cu turbina de gaz in SUA.
In 1969 are loc la Washington DC un protest de mari proportii, la care participa peste 250.000 de oameni, care militau impotriva Razboiului din Vietnam.
In 1971 Intel Corporation lanseaza primul microprocesor integrat din lume, denumit Intel 4004, care putea executa pana la 60.000 de instructiuni pe secunda.
In 1990 are loc, la Brașov, o noua demonstratie de mari proportii cu prilejul aniversarii a trei ani de la revolta anticomunista a muncitorilor si locuitorilor din Brașov condusa de membrii Asociatiei „15 noiembrie”, demonstransii parcurgand vechiul traseu al manifestatiei din 1987.
In 2008 isi pierd viata opt mineri si patru membri ai echipelor de salvare in urma a doua explozii ce au avut loc la mina Petrila.
In 1845 se naste Vasile Conta, filosof si poet roman si om politic; in 1862, Gerhart Hauptmann – dramaturg german, laureat Nobel pentru Literatura in 1912; in 1868, Emil Racoviță – biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarcticii; in 1896, Horia Hulubei – academician roman; in 1898, Barbu Fundoianu – poet roman; in 1939, Ștefan Sileanu – actor roman de teatru si film, iar in 1950, Principesa Elena a Romaniei, fiica regelui Mihai al Romaniei
In 1630 moare Johannes Kepler, astrolog, astronom si matematician german; in 1888, Ion I. Câmpineanu – primul Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei; in 1916, Henryk Sienkiewicz – scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatur in 1905; in 1932, Peneș Curcanul – erou al Razboiului de Independenta din 1877, fost sergent in Regimentul 13 Dorobanti; in 1938, Andre-Eugene Blondel – fizician francez cunoscut pentru oscilograful si aparatul sau de fotometrie; in 1945, Ion Diaconescu – pictor roman; in 1959, Charles Thomson Rees Wilson — fizician scotian, laureat al Premiul Nobel pentru Fizica in 1927 pentru inventarea camerei cu ceata, iar in 1976, Jean Gabin – actor francez.