Semnificatiile zilei de 19 noiembrie

cercetatorSarbatorita in fiecare an la 19 noiembrie, Ziua Cercetatorului si Proiectantului din Romania a fost instituita in anul 1994, printr-o hotarare de Guvern. Aceasta data a fost aleasa ca un omagiu pentru savantul de origine romana, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1974, George Emil PALADE, nascut la Iaşi in 1912. Sarbatoarea aduce un omagiu comunitatii celor care s-au dedicat nobilei munci de conceptie intelectuala, celor care cauta raspuns problemelor societatii si creeaza noi valori ale cunoasterii spre beneficiul ei. Aceasta zi constituie pentru cercetatorii romani un prilej de mediatizare a nobilei lor profesii, a realizarilor celor mai importante, de premiere a celor mai bune rezultate ale muncii lor si de exprimare a opiniilor critice privind situatia dificila prin care trece activitatea de cercetare in tara noastra. Inventatorii, cercetatorii si proiectantii romani au obtinut rezultate remarcabile in competitiile internationale, recunoscute prin numeroase premii care le-au fost acordate. Acestea constituie o dovada elocventa a potentialului de care dispune cercetarea pentru dezvoltare si inovare din Romania, care trebuie promovata mult mai vizibil pentru a fi valorificata.

In 1999 a fost instituita, in Trinidad si Tobago, Ziua Internationala a Barbatului. De atunci este serbata in peste 60 de tari si regiuni cum ar fi Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa – România, Republica Moldova, Malta, Marea Britanie etc – Africa dar si de Organizația Natiunilor Unite. Obiectivele sarbatoririi acestei zile includ concentrarea asupra sanatatii barbatilor si baietilor, imbunatatirea relatiilor dintre sexe, promovarea egalitatii intre sexe si prezentarea de modele masculine de urmat.

In 1377 apare prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie”.

In 1819  se inaugureaza muzeul Prado din Madrid.

In 1961 se incheie Conferinta nationala a fruntasilor politici romani din Banat, ce avusese loc la Timisoara, la care se adoptase o motiune prin care se cerea autonomia Banatului fata de Ungaria, teritoriul acestuia urmand sa fie numit „Capitanatul roman” sau sa fie incorporat Transilvaniei care deja era autonoma.

In 1969 fotbalistul brazilian Pelé marcheaza cel de-al 1000-lea gol.

In 1979 incepe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat in plen fata de cultul personalitatii creat in jurul familiei Ceausescu; drept urmare, in aceeasi noapte, Pirvulescu a fost evacuat din casa in care locuia.

In 1998 are loc o licitatie unde tabloul lui Vincent van Gogh, “Portretul artistului fara barba” este vandut pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.

In 1999  China lanseaza prima sa nava spatiala, Shenzhou 1.

In 1805 se naste  Ferdinand Vicomte de Lesseps, inginer francez, cel care a proiectat Canalul de Suez; in 1888, José Raúl Capablanca – campion mondial cubanez la sah ; in 1917,  Indira Gandhi – politician indian; in 1923,  Monica Lovinescu – critic literar si eseist, stabilita dupa 1947 in Franta; in 1933, Larry King – moderator american; in 1938, Ted Turner – fondatotul canalului de stiri CNN; in 1939, Emil Constantinescu – fost presedinte al Romaniei; in 1942, Calvin Klein – designer de moda; in 1957,  Ofra Haza, cantareata de muzica pop; in 1961, Meg Ryan, actrita Americana, iar in 1962 – Jodie Foster, actrita americana.

In 1828 moare  Franz Schubert, compozitor austriac; in 1883, Sir Wilhelm Siemens – metalurgist si inventator de origine germana, care a brevetat, in Anglia, procedeul de corodare electrochimica si a mai inventat pirometrul si apometrul; in 1919, Alexandru Vlahuță – scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Romane; in 1942, Bruno Schulz – pictor polonez de origine evreu, iar in 1947, Emil Racoviță – biolog, creatorul biospeologiei ca stiinta, membru titular si presedinte al Academiei Romane.

Adauga un comentariu

*