Cresterea rapida a sistemului imunitar prin alimentatie

fotolia-54661444-subscription-xxl-jpg-sommai-fotolia-comAsupra sistemul imunitar are o influenta foarte mare si alimentatia. Nu doar vitaminele si mineralele sunt aliatii imunitatii, ci si proteinele si probioticele.

Nutritionistii au descoperit ca anumite alimente, consumate frecvent, pot creste sistemul imunitar, protejand organismul impotriva bolilor. Pentru o buna imunitate, specialistii recomanda o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspete, produse lactate si cereale integrale. Totodata, acestia recomanda reducerea cantitatilor de sare si evitarea grasimilor animale. Principalele alimente care contribuie la cresterea sistemului imunitar sunt spanacul, morcovii, rosiile, nucile, pestele si usturoiul.

Proteinele

Acestea sunt esentiale pentru producerea celulelor imunitare. Carnea, branzeturile si ouale sunt surse de aminoacizi, necesari pentru sinteza proteinelor. Este bine sa consumi carne slaba, pentru ca grasimea de origine animala poate scadea rezistenta in fata bacteriilor.

Vitamina C stimuleaza productia de globule albe si prelungeste functionalitatea acestora, lucru important in prevenirea infectiilor. Este indicat sa procuram vitamina C din surse naturale (citrice, broccoli, rosii, ardei, varza, conopida), nu din suplimente.

Zincul este unul dintre cele mai importante oligo elemente pentru sustinerea functiilor sistemului imunitar. Infectiile urinare, raceala si gripa pot fi puse pe seama carentei de zinc. Acest mineral este prezent in ficat, branza, carne, lapte si peste.

Seleniul este un mineral necesar pentru stimularea productiei de celule ale sistemului imunitar. Il gasim in oua, ficatul de vaca, fasole, linte si branza.

Magneziul induce un raspuns imunitar mai bun in fata infectiilor virale, stimuleaza formarea anticorpilor si are actiune antialergica si antiinflamatoare. Sursele alimentare de magneziu sunt bananele, curmalele, cacaua, laptele, nucile si fasolea.

Acizii grasi omega-3 sunt implicati in sustinerea imunitatii prin cresterea activitatii fagocitelor, celule albe care distrug prin digerare elementele nocive corpului. Somonul, sardinele, avocado, uleiul de nuci si de soia sunt surse de acizi grasi Omega-3.

Excesul de dulciuri daunează imunitatii, scade semnificativ capacitatea globulelor albe de a distruge bacteriile.

Include in alimentatie cat mai multe ciuperci. Acestea contin aminoacizi precum glutamatul si glicogenul, care au actiune imunostimulatoare.

Include in meniu fructe si legume cat mai colorate. Pigmentii care dau culoare vegetalelor au actiune antioxidanta, ajutand corpul sa fabrice celule imunitare.

Morcovii cruzi trebuie consumati cel putin de doua ori pe saptamana, ca atare, in salate sau sub forma de suc. Ei contin betacaroten, pe care corpul il transforma in vitamina A. Aceasta vitamina fortifica sistemul imunitar si pe cel digestiv.

Adauga un comentariu

*