1 Decembrie devine Ziua Nationala a Romaniei in 1990. In 1918 a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, intr-o atmosfera de sarbatoare la Alba-Iulia. La adunarea de la Alba-Iulia au participat 1228 de delegati oficiali, reprezentand toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate romanesti, episcopii, delegatii consilierilor, ai societatilor culturale romanesti, ai scolilor medii si institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriasi, ai Partidului Social-Democrat Roman, ai organizatiilor militare si ai tinerimii universitare. Toate paturile sociale, toate interesele si toate ramurile de activitate romaneasca erau reprezentate. Intr-o atmosfera inaltatoare, in mijlocul aprobarilor unanime si a unui entuziasm fara margini, Vasile Goldis, cel care a redactat textul Rezolutiei Unirii, aduce la cunostinta poporului continutul documentului. Vasile Goldis este fost deputat in Parlamentul de la Budapesta, deputat in Parlamentul Romaniei, ministru al Culturii, fost redactor al ziarului Romanul, cel care in calitate de presedinte al delegatiei ardelene a adus la cunostinta Regelui Ferdinand actul Unirii adoptat la Alba-Iulia. Rezolutia cuprinde programul de aplicare, printre care: autonomia provizorie a teritoriilor pana la intrunirea Constituantei, deplina libertate nationala pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesionala, infaptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vietii publice, reforma agrara radicala, legislatie de ocrotire a muncitorimii industriale.
Adunarea nationala doreste sa se asigure dreptatea si libertatea atat pentru natiunile mari, cat si pentru cele mici si sa elimine razboiul ca mijloc pentru reglementare a raporturilor internationale. Ea saluta fratii din Bucovina scapati din jugul monarhiei austro-ungare, natiunile eliberate – cehoslovaca, austro-germana, iugoslava, polona si ruteana, si se inchina cu smerenie inaintea bravilor soldati romani care si-au varsat sangele in razboi pentru libertatea si unitatea natiunii romane. La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanima a Rezolutiei, Unirea Transilvaniei cu Romania era savarsita!
In decursul timpului, Romania a avut mai multe zile nationale. 10 Mai este ziua in care Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus juramantul in fața Adunarii Reprezentative a Principatelor Romane Unite, in 1866. In amintirea acestui eveniment, in 1877, tot el a proclamat in fața Parlamentului independența de stat a Romaniei. In data de 14 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țarii din principat in Regatul Romaniei. Pentru a marca evenimentul, ziua naționala sarbatorita pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbari din istoria Romaniei.
Ziua de 23 august a fost adoptata drept sarbatoare de stat in perioada comunista, sub numele de “Ziua insurecției armate antifasciste, inceputul revoluției populare in Romania”, cu referire la intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste si arestarea guvernului condus de Ion Antonescu in anul 1944.
In 1990, dupa Revoluția din 1989, Parlamentul abroga sarbatoarea nationala din data de 23 august si proclama in locul ei ziua de 1 decembrie drept Zi Naționala a Romaniei.