Semnificatiile zilei de 2 decembrie

esclave_abolition2111Ziua Internationala pentru Abolirea Sclaviei este sarbatorita anual la data de 2 decembrie incapand din 1986, cand a fost desemnata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite.  Libertatea fata de sclavie este un drept fundamental al omului, drept recunoscut in Articolul 4 al Declaratiei Drepturilor Omului a Natiunilor Unite. Proiectul “Ruta sclaviei” desfasurat de UNESCO incepand cu anul 1994, incearca sa diminueze pana la disparitie prejudecatile rasiale ce incercau sa justifice sclavia,dar si fortele socio-culturale care au cautat sa ii ascunda impactul. UNESCO se straduieste in acest mod sa ajute oamenii sa inteleaga ce inseamna comertul cu sclavi si ce consecinte are asupra societatii moderne. Scopul acestui proiect este de a contribui la crearea unei culturi tolerante, pasnice, care respecta drepturile omului.  In prezent, una dintre cele mai raspandite forme de sclavie in lume este traficul de persoane. Acesta reprezinta atat exploatarea sexuala, cat si prin munca a oamenilor si este o incalcare a drepturilor fundamentale ale omului. Categoriile cele mai afectate de acest fenomen sunt in general femeile si copiii. In Romania au fost raportate in 2012 peste 1000 de cazuri de  trafic de persoane, mai mult de 500 fost exploatate sexual, peste 400 pentru munca la negru, iar alte victime au fost fortate sa cerseasca, sa fure sau sa ia parte la diverse activitati pornografice.

In 1409 este fondata Universitatea din Leipzig.

In 1697 se inaugureaza catedrala „Sfantul Paul” din Londra.

In 1804 este incoronat, La Notre-Dame de Paris, la Catedrala Nôtre Dame din Paris, Napoleon Bonaparte,  de catre Papa Pius al VII-lea.

In 1845 se infiinteaza, la Paris, „Societatea studentilor romani”, condusa de Ion Ghica, C.A. Rosetti si Scarlat Varnav.

In 1849 se constituie „Asociatia romana pentru emigratie”,  la Paris,  condusa de Ion Ghica si Nicolae Balcescu.

In 1901 apare, la Bucuresti, revista literara saptamanala „Samanatorul” sub conducerea lui George Cosbuc si Alexandru Vlahuta; iar King Camp Gillette inventeaza primul aparat de ras de siguranta cu lama care ii poarta numele pana in prezent.

In 1908 Imparatul copil Pu Yi accede la tronul Chinei la varsta de doi ani.

In 1915 Albert Einstein publica teoria relativitatii generalizata.

In 1942 are loc prima explozie nucleara in lant controlata, la Universitatea din Chicago, SUA.

In  1944 ministrii PNT si PNL din guvernul Sanatescu isi prezinta demisia ca forma de protest fata de incercarile de acaparare a puterii de catre comunisti; in locul lor este numit un nou guvern condus de generalul Nicolae Radescu.

In 1971 iau nastere Emiratele Arabe Unite prin unirea Emiratelor Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Sharjah si Umm al-Qaiwain.

In 1988 se scufunda cargoul “Sadu” in apropiere de capul digului de Nord al Portului Constanta, naufragiu soldat cu moartea a 22 marinari din cei 28 membri ai echipajului.

In 1989 se incheie “razboiului rece” odata cu intalnirea la nivel inalt de la Malta dintre George Bush, presedintele SUA si Mihail Gorbaciov, presedinte URSS, consacrata “noii ordini mondiale”; cei doi lideri declara ca „razboiul rece” s-a incheiat.

In  2003 se deschide expozitia permanenta „Casa in casa”, la Muzeul Taranului Roman, in cadrul careia este prezentata locuinta lui Antonie Mogos din Ceauru, jud. Gorj.

In 1859 se naste Georges Seurat, pictor francez; in 1923, Maria Callas (Maria Calogeropoulos) – soprana greaca; in 1935, Nicolae Labiș – poet roman; in 1940, Cornel Fugaru – compozitor si cantaret roman de muzica sșoara; in  1946, Gianni Versace – creator de moda italian; in 1951, Dumitru Hărădău – tenisman si antrenor roman; in 1957, Edi Petroșel – artist muzician roman, membru al formatiei “Holograf”; in 1962 – Tiberiu Almosnino, prim–balerin la Opera Nationala din Bucuresti (“Lacul lebedelor”);  1964, Leo Iorga – fost solist vocal “Compact”; in 1973, Monica Seleș – jucatoare de tenis ; in 1973, Jan Ullrich – ciclist german; in 1978, Nelly Furtado – solista – compozitor de origine canadiana, iar in 1981, Britney Spears – cantareata americana.

In 1814 moare Marchizul de Sade, scriitor francez; in 1950, Dinu Lipatti – compozitor si pianist roman; in 1987, Iakov Borisovici Zeldovici – fizician rus, iar in 1998, Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa – “duhovnic al Moldovei”.

Adauga un comentariu

*