Este cunoscută sub denumirea de „răceală la plămâni“, bronșita se numără printre problemele de sănătate specifice iernii. Tusea, durerea în piept și febra, simptomele ale acestei afecțiuni, se pot ameliora cu ajutorul remediilor din camara. Una dintre cele mai comune boli ale căilor aeriene, bronșita afectează traheea și plămânii, iar în multe cazuri ea apare ca urmare a netratării corespunzătoare a unei răceli sau a complicațiilor care apar în urma gripei.
Este inflamaţia mucoasei care căptuşeşte arborele bronşic. Cauza bronşitei acute este fie o infecţie cauzată de frigul umed, fie o sensibilitate a mucoasei bronşice la un element alergen (praf, polen, fum, substanţe chimice). Simptomele bronşitei sunt înfundarea nasului, strănutul, senzaţia de usturime în gât, răguşeala. În câteva zile apar febra, durerile de cap, senzaţiile de oboseală şi tusea uscată, chinuitoare. Tusea este permanentă pe toată durata bolii, chiar şi după celelalte simptome au dispărut şi, de aceea, trebuie să fie tratată corespunzător. Dacă boala nu cedează în câteva zile, este indicat să consultaţi un medic specialist, mai ales pentru că o bronşită acută se poate transforma cu uşurinţă în bronşită cronică sau poate avea alte complicaţii la nivelul aparatului respirator. Durata bolii variază, în funcţie de rezistenţa organismului, până la 10-15 zile.
Deși poate fi cauzată de bacterii și de virusuri, doar 10% din cazurile de bronșite necesită tratament medicamentos, iar restul pot fi tratate cu ajutorul remediilor naturiste.
Lemnul-dulce
Un excelent remediu oferit de natură în cazul bronșitei este lemnul-dulce. Preparatele obținute din această plantă sunt cunoscute pentru proprietăților lor emoliente și antiinflamatorii. Prepari maceratul din jumătate de linguriță de pulbere de lemn-dulce la 250 ml de apă rece. Lași vasul acoperit timp de 6 ore, după care filtrezi și bei cantitatea pe tot parcursul zilei. Urmezi tratamentul până la ameliorarea simptomelor.
Uleiul de pin
De ajutor în cazul tusei cauzate de bronșită sunt și inhalațiile cu ulei de pin. Acesta este un puternic expectorant ce stimulează eliminarea secrețiilor depuse la nivelul tractului respirator și ajută la eliberarea sinusurilor. Pui 2-3 litri de apă fierbinte într-un vas mai mare, adaugi câteva picături de ulei esențial de pin, apoi acoperi capul cu un prosop și inhalezi vaporii.
Ceai din ierburi de leac
Foloseşte plante cu proprietăţi bronhodilatatoare, emoliente şi expectorante, pentru a fluidifica secreţiile bronşice.
Cimbru. Infuzie din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă, totul îndulcit cu miere de tei sau de salcâm. Se recomandă o cană de ceai pe zi.
Scai vânăt. Infuzie dintr-o linguriţă de scai la o cană cu apă clocotită; 2-3 căni pe zi, de consumat mai ales în caz de tuse uscată.
Iarbă mare. Infuzie din 30 g rădăcină la un litru de apă, de consumat într-o zi.
Tei. Ceaiul de tei fluidifică secreţiile bronşice; de consumat 2-3 căni pe zi.
Lumânărica
Cunoscut ca fiind un remediu cu tradiție pentru afecțiunile respiratorii, ceaiul de lumânărică este un ingredient comun folosit la prepararea siropurilor expectorante. Acesta conține un grup de substanțe denumite saponine, care ajută la fludizarea și eliminarea secrețiilor acumulate în urma infecțiilor bronhice.
Totodată, aceasta planta are și proprietăți antiinflamatori și emoliente. Prepari ceaiul din 2 lingurițe de plantă la o cană de apă fierbinte. Lași vasul acoperit 10 minute, după care strecori și bei câte 3 căni de ceai pe zi, până la dispariția simptomelor.